ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Отгледаха черен дроб от стволови клетки

Британски учени успяха да отгледат тъкан на черен дроб от стволови клетки. Постижението е първо по рода си в световен мащаб!

lekarstva-laborant-44921-500x334Успехът на британските учени е бил предшестван от множество тестове с опитни животни. Първоначално е била отгледана чернодробна тъкан от стволови клетки на мишки и впоследствие е имало успешно трансплантиране.

Учените отбелязват, че ако усъвършенстват технологиите и успяват да отглеждат различни тъкани в лабораторни условия, на практика ще е възможно да заменят стари или болни органи на хора без ефекта на отхвърлянето. Това директно означава удължаване на средната продължителност на живота, коментират от medlinks.ru. Предварителните тестове са дали обнадеждаващи резултати именно в тази посока – ефектът на отхвърлянето е бил избегнат, коментират изследователи от Окфорд и университета в Йокохама, Япония.

Същността на проблема е известна, коментират от групата. На всяко чуждо тяло, попаднало в организма ни, имунната система реагира с отхвърляне. Присаждането на органи обикновено е животоспасяващо, но обрича реципиента до края на живота си да приема купища медикаменти. При това няма никаква гаранция, че присаденият орган няма внезапно да откаже.
Опитите с чернодробна тъкан на мишки, отгледана от стволови клетки на плацента, показва как въпросният ефект може да се избегне. Три месеца след присаждането трансплантираните животни се чувствали добре, при това без медикаментозно съдействие. Сега екипът прави постъпки пред британските здравни власти и чака разрешение за провеждане на аналогични експерименти с хора.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *