Народната медицина в помощ на неврастеника

Съществуват редица симптоми, свидетелстващи за неврастенията, които болният може и сам да разпознае

неврастеник

Човек губи апетит, започва да се поти по-силно, получава силно сърцебиене, лошо понася студа, изпитва раздразнение при изпълнението на прецизни движения, трудно му е да стои в еднообразна поза – да чака на опашка например. Опитите му да се съсредоточи му докарват главоболие. Започват да го дразнят разговорите на висок глас, ярката светлина, веселието, появява се мнителност, стремеж да се затвори в себе си, възприема света в мрачни тонове.

Неврастенията не преминава от само себе си. Ако навреме не започне лечението й, тя прогресира, като подкопава здравето. Появява се безсъние, болният не може да се съсредоточи, бързо се уморява, влошава се паметта му. В резултат може да се развие кардионевроза, невроза на стомаха и дори психически заболявания.

Лекарите обикновено предписват успокоителни и антидепресанти, често със странично действие. В същото време народната медицина разполага с много растителни средства, които влияят благоприятно на нервите.

Най-простото и достъпно от тях са листа от мента и маточина. Добавяйте по 1-2 чаени лъжички в чая си и пийте по 1-2 чаши на ден.

Освен това добре помагат и следните смеси:
1. Смесете 20 г листа от маточина, 20 г цветове от глог и 30 г корени от валериана. 1 с. л. от сместа се залива с 300 мл вряла вода, кисне 2 часа, прецежда се. Взема се по 1 ч. л. до 1/3 чаша три пъти на ден преди хранене.

2. Вземат се по 100 г суха лайка, брезови пъпки, жълт кантарион. Смилат се в кафемелачка, сипват се в стъклен буркан и се затварят с капачка. Вечерта 1 с. л. от сместа се залива с 500 мл вряла вода, кисне 20 минути и се прецежда през плат, а не марля. В чашата с отвара се добавя 1 ч. л. мед, пие се преди сън и след това нищо не се яде или пие. На сутринта се подгрява останалата от вечерта отвара на водна баня, разтваря се 1 ч. л. мед и се изпива 15-20 мин. преди закуска. Приема се ежедневно, докато не свърши сухата смес.

Въобще при неврастения лечението с растителни лекарства трябва да се провежда в курсове от по 2-3 месеца не по-малко от два пъти годишно, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *