ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Малките порции ни карат да преяждаме

Хората ядат повече ако получават порции, прието да се наричат “малки”. Дори в действителност те да не са малки, потребителят се напъва да оближе чинията докрай.

lakomaВнушението, че храната е малко, кара хората да изяждат всичко, обобщават учени от Корнуолския университет на Острова. Според британските учени те биха оставили част от храната, ако не са предварително подготвени, че тя може би няма да им стигне. Причината за това е психологическа, подчертават от medikforum.ru. Същият механизъм действа и ако порцията е назована “голяма”: реално тя може да не се отличава съществено от обявената за малка и дори да е по-ниско калорична, но консуматорът със сигурност няма да изяде храната докрай.

Преяждането по тази и подобни причини може да се обуздае, ако производителят снабди хранителните продукти с по-богата информация: не само за калорийността и съдържанието, а и за сравнимото количество – т.е. въпросните големи и малки дози. Още при пазаруването хората ще си правят сметка колко купуват и няма да им се налага да изхвърлят прекомерно големите застояли количества. При един от експериментите било установено, че ако на опаковката пише “половин порция”, хората охотно я купуват, стига да струва наполовина на цялата или дори по-малко. Реално количеството може да е 30 или 40%, но етикетът “половин” задейства описания механизъм.

Интересен детайл от изследването е и това, че според анкетите хората преяждат най-често, ако се хранят в бели или черни чинии. По-лакоми са също, ако чинията и покривката са в контрастни цветове.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *