ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Съвети за здрави и красиви нокти

Ако имате тънки и чупливи нокти, приемайте хранителни до­бавки с биотин – витамин от групата В (познат и като вита­мин Н), използван във ветеринарната медицина за заздравява­не на копитата на конете (също като човешките нокти, те са из­градени основно от кератин). Вземайте по 300 мкг 3 пъти днев­но по време на хранене. Не очаквайте бърз резултат – ще забе­лежите разликата най-малко след 6 месеца. Сред хранителните източници на биотин са ечемикът, ядките, оризът и соята.

  • Полският хвощ и копривата са богати на силициев диоксид и редица други минерали, които стимулират растежа на нокти­те и подобряват състоянието им. И двете билки се продават в аптеките и в магазините за натурални продукти. Приемайте ги под формата на чай – по 1 чаша дневно.

 

Хранителен режим

  • Ако ноктите ви са разслоени и чупливи, трябва да приемате повече мастни киселини. Те се съдържат в тлъстата риба (скум­рия, сьомга, сардини) и лененото семе (консумирайте го смля­но или използвайте сурово ленено масло вместо зехтин при приготвянето на салатени заливки).
  • Маслото от едра пупалка е друг източник на незаменими мастни киселини. Вземайте 3 пъти дневно по 1000 мг (по време на хранене).
  • Наличието на бели петна по ноктите е знак, че страдате от недостиг на цинк. Консумирайте повече месо, черен дроб, яйца, морски дарове и риба. Минералът се съдържа и в сирене­то, боба, ядките и пшеничния зародиш.

 

Защитете ноктите си

  • Ако ноктите ви са сухи и чупливи, всяка вечер непосредстве­но преди лягане ги намазвайте с плътен слой крем или вазелин, след което си слагайте тънки памучни ръкавици.
  • Когато миете съдовете или изпълнявате други домашни за­дължения, свързани с употреба на почистващи препарати, за­дължително използвайте гумени ръкавици.
  • Избягвайте лакочистители, съдържащи ацетон или формалдехид – те изсушават ноктите. Предпочитайте продукти на ба­зата на ацетат.

 

Кога да потърсим лекарска помощ?

Чупливите нокти са по-ско­ро козметичен, отколкото здравословен проблем – освен в случай че се съмня­вате за латентен недостиг на хранителни вещества. Колкото до лечението на гьбичните ин­фекции по ноктите, не раз­читайте да се излекуват от само себе си. Понякога за това са необходими месеци или дори години, така че най-разумно е да се кон­султирате с лекар, за да ви бъде предписано адекват­но медикаментозно лече­ние.

 

Изкуствени нокти

За жените с меки и чупливи нокти из­куственият маникюр е изкусителна въз­можност, но ако не искате да си причи­ните гьбична инфекция, по-добре се от­кажете от тази идея. Пространството между изкуствените и естествените нок­ти е отлична среда за размножаване на патогенни микроорганизми. Статистика­та сочи, че изкуственият маникюр е най-честата причина за гъбични инфекции на ноктите при жените. Нещо повече – може да се стигне и до болезнена бакте­риална инфекция.

 

Погрижете се за здравето на ноктите си!

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *