Не вземайте важни решения на празен стомах!

Не вземайте важни решения и не предприемайте съдбоносни постъпки на празен стомах!

normal-619_intermittent-fastingУчени от Института “Макс Планк” в Германия обявиха резултатите от експериментално изследване, според което гладният човек е способен да поема неоправдано големи рискове. Разбирането за такова поведение не е научно откритие, но немският екип доказва как и защо се случва това, обясняват от medikforum.ru.

Експертите съветват да не пропускаме закуска или обяд в ден, когато ни предстои важна среща или отговорно събитие. Чувството на глад директно влияе върху вземането на решения – гладният човек често е склонен да извърши рисковани постъпки. Според подобно проучване оставените без храна хора са склонни да поемат огромни финансови рискове. Това се случва, защото определени групи нервни клетки в човешкото тяло се активират или “заспиват” при различни нива на чувството за глад.

Екипът от “Макс Планк” наблюдавал поведението на мухи, които били “атакувани” с въглероден двуокис. Този газ е опасен за тях и при улавянето на следи от присъствието му насекомите отлитат. Същият газ обаче е и сигнал, че наблизо има ядене: излъчват го гниещи растения и плодове. Чрез създаване на изкуствено лишаване от храна учените накарали мухите да потиснат паническата си реакция пред очакването за достъп до храна. Оказва се, че един и същ дразнител може да предизвика паника, но и удоволствие – в зависимост от стойностите си и от нагласите на организма.

Същото се случва и с хората – предпазливостта и здравият разум отстъпват пред сигналите на глада! Ето защо е толкова важно да не се вземат решения на гладен стомах!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *