Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как влияе молитвата върху човешкото тяло?

Известно е, че състоянието на душата незабавно се проявява в сърцебиенето и в дишането

молитва

Вълнувайки се, ние дишаме учестено, пулсът ни се ускорява, кръвта пулсира в слепоочията. Успокоявайки се, дишаме дълбоко и равномерно, пулсът ни става по-бавен и размерен. Но съществува и обратната връзка – сърцебиенето и дишането са способни в известна степен да определят състоянието на душата. Следователно чрез контролиране на дишането можем да постигнем спокойствие и съсредоточеност.

Различават се два типа дишане: „дъпго“, или „ниско“ (с корема), и „кратко“, или „високо“ (с гърдите). Първото е свойствено за съзерцанието – молитвената медитация, а второто -за емоционалния диалог: именно с „кратко“ дишане се обръщаме към Всевишния с гореща молба, зов за помощ в трудна минута. Докато „дългото“ дишане ни помага да се откъснем от суетата, да усетим присъствието на Бога във всеки слънчев лъч, в полъха на вятъра…

Най-разпространената представа за молещ се е човек, застанал на колене. И това съвсем не е случайно: когато тялото заеме такава поза, човек може лесно да комбинира двата типа дишане и следователно свободно може да преминава от страстно обръщане към Бога към молитвена медитация.

В католическите храмове се молят и слушат проповеди, седнали на пейки. Нищо чудно: когато човек седи, долното дишане се затруднява, преобладава горното, следователно по-добре успяват да се съсредоточат в молитвата-общуване, молитвата-диалог. В такава поза човек се обръща към Твореца с молба, мислено или на глас може да разкаже на Всевишния за своите прегрешения, моли за помощ и вразумление. Докато да се медитира, седейки, е невъзможно: тялото пречи, тъй като „дългото“ дишане е затруднено.

Няма да успеете да се съсредоточите в молитвена медитация и ако стоите прави, както е прието в православните църкви: при изправения човек кръвта се оттича от мозъка. При това, без навици едва ли дълго ще издържите, а за съзерцателната молитва е нужно време.

В такава поза е подходящо да се обръщаме към Господа с горещи експресивни молби, а за продължително общуване с Твореца, за потапяне в молитвено състояние ще трябва, както е прието в православието, да паднем на колене, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *