ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето как стресът прави косите ни бели!

бели коси

Изследователи от Ню Йорк проследиха експериментално как стресът прави косите ни бели “за една нощ”.

Експериментът е бил проведен с лабораторни мишки, уточняват от medikforum.ru. Най-кратко казано, хормоните на стреса изтласкват от косъма меланоцитните стволови клетки. Именно тези клетки са отговорни за окраската на косъма; механизмът е аналогичен и при човека.

Посивяването/побеляването на косъма е програмирано в организма и е свързано с остаряването. Какво се случва с възрастта? Изтощава се запасът на меланоцитните стволови клетки, които управляват пегментирането на кожата и косъма. Преживеният стрес в отделни случаи включва механизма на остаряването на бързи обороти, което позволява видимото остаряване да се случи за много кратко време.

Стресът буквално прогонва меланоцитите от луковиците на космите, смятат ангажирани с опитите учени. Бързото побеляване е тревожен признак за общото състояние на организма. Стресът причинява дефицит на материал, който е важен не само за окраската на косите. Меланоцитът съдейства за оздравяването на кожни участъци, повредени например от силно слънчево изгаряне. При нормално състояние на нещата стволовите клетки доставят на повредения участък определена доза меланоцит, без да лишават косъма от съответното пигментно подхранване. В случаи на стрес луковичният запас се изчерпва и при следващ инцидент този механизъм не може да се задейства.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *