Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Професор Илия Ватев: Имам повече от 1000 ин витро деца!

Правят се много ненужни изследвания, твърди специалистът

 

iliya vatevПрофесор д-р Илия Ватев е „баща“ на първото ин витро бебе у нас. Той вече има 30-годишен опит в своята област. Казва, че има повече от 1000 ин витро деца. Те са заченати и родени с негова помощ в клиники за асистирана репродукция.

Професор Ватев твърди, че към днешна дата ин витрото в България е силно комерсиализирано. „Тази силна комерсиализация мен много ме натъжава. В голямата си част тя се изразява в работата на „конвейер“ и в извършване на много и ненужни изследвания, много често те са породени от финансовия интерес“.

Ватев обяснява, че има немалко задължителни процедури, без които не може. Според него обаче много лекари злоупотребяват с това и карат пациентите да си направят абсолютно ненужни изледвания.

„Извършват се прекалено много, ненужни, включително и много скъпи генетични изследвания. Защо, като по принцип не се лекуват генетичните болести? Тези изследвания са скъпи и да, те си имат своята научна стойност, но не е нужно да се извършват от частни медицински центрове за ин витро оплождане“, обяснява в интервю за в. „Доктор“ той.

Професорът твърди, че ин витро процедурите най-често са неуспешни, отколкото успешни. „Така е по цял свят. Това някак се заобикаля и за този факт не се предупреждават двойките. По принцип човек е нископлодовито същество. При него дори и при естествената любов възпроизводството е много ниско. Няма екип в света, който да има повече от 40, 40 и няколко процента успеваемост. Тук слагат розови очила на пациентите, слагат розови очила и на себе си дори, поне някои от специалистите. И ги настройват на положително мислене, т.е. приемат нещата, които им се иска, за вече случили се. И после идва разочарованието…“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *