Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Газовете и подуването на корема се увеличава от някои храни

Боб, зеле, пълнозърнести продукти, карфиол, броколи, лук, сливи, стафиди, брюкселско зеле.

В този списък можете да добавите и жълтъка на яйцето – в него се съдържа сяра, която също предизвиква газове. Избягвайте тези храни, ако ви причиняват неразположение.

Когато готвите варива, предварително ги накисвайте във вода. Оставете да престоят  8 часа, отцедете, изплакнете и залейте с прясна вода. След като заври бобът, например, оставете го да ври 10 минути и пак изхвърлете водата. След това сипете затоплена вода и по възможност варете в тенджера под налягане –  колкото повече ври, толкова по-малко газове ще образува.

При хората с непоносимост към лактоза е налице недостиг на лактаза – ензим, който разгражда лактозата в червата. Ако сте от тях, препоръчително е да се ориентирате към соеви заместители на млякото и млечните продукти. В случай че не желаете да променяте хранителните си навици, можете да си купите от аптеката препарат с лактаза и да го добавяте към прясното мляко. Страдащите от непоносимост към лактоза обикновено могат да консумират твърди сирена, кисело мляко и суроватка. Ако имате възможност, пийте сребърна вода.

В народната медицина се използват много билки за по-добро храносмилане: джинджифилът има лютив вкус (ако ви понася вкусът, слагайте в храната настъргано парченце),чай от лютива (пиперлива) мента, семена от резене, кимион, анасон или целина (ползвайте като подправка), чай от лайка и чай от кардамон.

Ежедневно консумирайте домашно заквасено кисело мляко (или БИО от магазина). То съдържа полезните бактерии ацидофилус или бифидус. За да увеличите полезните бактерии, населяващи дебелото черво и да потиснете размножаването на бактериите, произвеждащи газове, вземете хранителна добавка с пробиотици.

Хранете се бавно и сдъвквайте храната добре. Ако приключите с порцията си преди всички останали на масата, значи се храните твърде бързо, а като не сдъвквате добре храната, заедно с нея поглъщате въздух, който след това ще се опита да излезе.

 

 

Знаете ли да се пазите от вредни диети?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *