Начало / Здравословен живот / Здравеопазване / Нов имплант контролира здравето и алармира за помощ


Нов имплант контролира здравето и алармира за помощ

Британски учени създадоха сензор, който се имплантира в човешкото тяло и следи за параметрите на здравето. При животозастрашаващи ситуации алармира за спешна помощ.

mini_compИмплантираният сензор е в състояние да отчита особености на движенията, храненето, теглото и пулса, да следи стойностите на кръвното налягане, захарта и холестерина. При рязко прилошаване устройството може да подаде тревожен сигнал към спешните екипи, които да реагират своевременно и да окажат адекватна медицинска помощ. Сензорът SPHERE (Sensor Platform for Healthcare in a Residential Environment) може също така да отчете дали човекът приема редовно и правилно лекарствата си. Освен това той може да диагностицира инсулт по необичайни движения на тялото.

Устройството е авангардна високотехнологична разработка на учени от Бристъл, Ридинг и Саутхемптън. То е предназначено преди всичко за хронично болни, възрастни или самотно живеещи хора. Понякога такива хора не могат да реагират адекватно на кризисна ситуация и това им струва живота. Сензорът може и да не бъде имплантиран в тялото, а да се носи върху дреха или вграден в бижу.

Авангардната разработка е в състояние да промени съществуващата сега система на здравна и особено – на спешната медицинска помощ, коментира medikforum.ru. Възможно е след няколко години подобни устройства да предотвратяват неизброими случаи на инфаркти, инсулти и други смъртоносни болести чрез акцентиране на вниманието върху тревожните симптоми. Своевременното оказване на първа помощ в много от тях е увеличен шанс за продължаване на живота.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб