Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Слепите по рождение имат по-добра памет от зрящите

Хората, които са слепи по рождение, запомнят нещата по-добре от зрящите.

okotoНезрящите имат впечатляващи вербални способности, информират от medlinks.ru. с позоваване на Sky News. Обобщението са направили изследователи от университета в британския град Бат.

Групата организирала тестове, в които се включили слепи по рождение хора, незрящи – изгубили зрението си по-късно, и доброволци с нормално зрение. Задачата на всички била да възпроизведат набор от думи. Доброволците с вродена слепота се справили най-добре от всички. Освен че възпроизвеждали най-много думи, те не правели и асоциативно заместване на някои от тях и си ги спомняли със стопроцентова точност.

Ръководителят на изследването Майкъл Прулкс смята, че късно ослепелите и зрящите правят асоциативно заместване, тъй като зрителният им опит пречи да запомнят 1:1 нещата в точния им вид. Зрителният опит влияе негативно върху точността на семантичната и епизодичната памет.

Експериментът, направен от групата на Прулкс, доказва в действие адаптивността на мозъчните дейности. При дефицит в един от информационните канали мозъкът развива компенсаторно други качества, които помагат на индивида да съхрани способността си за ориентация в пространството и времето.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *