Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Неприятните изненади на червилото и гланца за устни

Ново изследване за съдържанието на едни от най-използваните козметични продукти – червила и гланц за устни – бие тревога за опасните съставки, които някои производители влагат.

4viloРезултатите от изследването са публикувани в списание Environmental Health Perspectives, съобщава www.kp.ru. Авторите са наясно, че изводите им подлежат на нови проверки, но държат и на своите заключения. А те наистина са озадачаващи – при това неприятно! В стария тип червила лошият агент е било оловото. Сега изследователите откриват кадмий, хром, алуминий и други метали. При това нивото им е тревожно високо!

Медици от Калифорнийския университет под ръководството на професор Катрин Хамънд проверили за наличието на девет тежки метала в 8 марки червила и 24 вида гланц за устни – и ги открили почти във всичките. В някои продукти те не са в опасни количества, но има значение и това дали продуктът се използва редовно и отдавна.

Най-опасни от всички тежки метали в червилата са кадмий, хром, алуминий и манган. Хромът например влияе крайно негативно на работата на бъбреците. Професор Хамънд смята, че дори при умереното ползване на червило или блясък два пъти на ден се превишават безопасните нива на тежките метали. Все пак място за паника няма, тъй като става дума за първично изследване, а и изводите не засягат всички марки.

През 2007 година друго изследване констатира наличието на олово в половината от 33 популярни марки червила. Но последвалите проверки установиха, че количествата са безопасно малки и не причиняват негативни въздействия върху здравето.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *