Глезотия ли е да люшкаш мъника на ръце?

Учените си изясниха защо плачещото бебе се успокоява, когато родителят го вземе на ръце и започне да го люшка.

luliЛюшкането забавя ритъма на сърцето: тази „рецепта” е създадена от самата еволюция, описват от medikforum.ru. Понякога е достатъчно едно задъхващо се от плач дете да бъде гушнато и полюшнато, за да премине ревът му в хлипане, а сетне и това да затихне. Следва сън! Именно по тази причина човечеството от древността използва различни „модели” люлки – понякога процесът на успокояване е по-дълъг и да се държи детето на ръце през цялото време е невъзможно.

Изследователите от Riken Brain Science Institute в Япония първи са установили каква е ролята на описания механизъм. Той е буквално чудодеен: след като се забави ритъмът на сърцебиене, малкото дете автоматично се отпуска и заспива дълбоко. Т.е. в отговор на люшкането детският организъм включва нервна, моторна и сърдечна реакция.

Люшкането помага не само на детето, но и на майката, разкрива авторът на изследването, д-р Куми Курода. Използвайки люлката, тя също може да си почине. Люшкането е един от механизмите на оцеляване, създаден от еволюцията – свойствен е на много бозайници, има го дори при лъвовете.

Изводите на изследователите са подкрепени с точни измервания за електрическата активност на мозъка при деца по време на люшкане. Успокояването се доказва чрез кривата на импулсите. Интересното е, че същото въздействие е било наблюдавано и регистрирано и при потомството на лабораторни мишки!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *