Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пушене и ревматоиден артрит: има ли връзка?

Шведски учени доказват, че има връзка между пушенето и ревматоидния артрит при жените.

arthritis_340x255Изследователи от Каролинския институт са анализирали здравословния статус на 34 000 жени на възраст от 54 до 89 години и са установили ревматоиден артрит у 219 от тях. Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване на съединителната тъкан, което засяга малките стави на крайниците. Обстойно са били анкетирани жените с такава диагноза, отбелязват от medportal.ru. Оказва се, че пушенето на 1 до 7 цигари на ден повишава риска от поява на заболяването. Рискът е двоен, ако жената е започнала да пуши преди да навърши 25 години. Зависимостите са доказани безспорно, без да се проследява специално какъв точно е механизмът на въздействието.

Рискът расте не само с броя на обичайно изпушваните за ден цигари. Важно е и колко години е бил практикуван негативният навик. Дори 15 години след окончателния отказ от цигарите рискът да се разболееш от ревматоиден артрит остава.
Отказът от цигарите е нещо много важно. Има много причини за това и те са свързани до една със здравето. Ако искате да се спасите от артрита – откажете цигарите, и то колкото може по-рано, съветват изследователите.
Същата изследователска група обяви преди време, че умерените дози алкохол предотвратяват появата на ревматоиден артрит. Според учените във всичко това съществена роля има и наследствеността.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *