Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Млечните зъби са източник на стволови клетки

Стволовите клетки, които се намират в костния мозък на зрелия човек, са нещо като резервни части за организма

стволови клетки

Те са универсални и могат да се превръщат в мускулни, нервни, кръвоносни клетки. Доказано е, че имат свойството да лекуват десетки заболявания.

През 1970 г. се установи, че пъпната връв съдържа същите стволови клетки, каквито и костният мозък. През 1988 г. във Франция бе извършена първата успешна трансплантация на стволови клетки – спасено бе момченце, болно от злокачествена анемия на Фанкони. То бе напълно излекувано благодарение на стволови клетки от пъпната връв на новороденото си сестриче. Това даде надежди за лечение на редица заболявания и постави началото на съхраняването на стволови клетки – най-новото и бързо развиващо се направление в съвременната медицина.

През 2003 г. американски учени откриха, че пулпата на млечния зъб също е източник за стволови клетки, които могат да се извличат, да се съхраняват за 20 години и да се използват за лечение

Д-р Венелин Алексиев е първият български зъболекар, обучен в модерната технология, която отскоро се прилага и у нас. Той е част от екипа на дружеството „Биохеленика“ в София, което има тъканна банка и разрешение за извличане и съхранение на стволови клетки.

„Методът е напълно безопасен и неинвазивен, като най-подходящата възраст за изваждането на млечен зъб с цел извличане на стволови клетки е между 5 и 12 години – казва пред вестник „Всичко за семейството“ д-р Алексиев. – Изисква се зъбчето да е леко разклатено, но да е без кариес и със запазен корен. Важно е да няма инфекция, затова не се оставя да падне само, а се вади веднага щом започне да се клати. Преди манипулацията се прави рентгенова снимка, за да се провери състоянието на зъба. Изваждането се извършва с локална упойка.“ Зъбчето се поставя с специален транспортен контейнер и се пренася бързо до лабораторията. Там се изследва, извличат се стволовите клетки и се оставят на съхранение при минус 196 градуса по Целзий, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *