Как да залъжем глада по време на пости?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Великденските пости са най-сериозното изпитание за тялото и духа на хората, решили да го спазят.

velikdenskipostiЗа смисъла и ползата от дългия пост е казвано и писано много. Тези редове са за хората, които са предприели поста, без да са били в достатъчна степен подготвени за него, коментират от pravda.ru. С ограниченията му се справят по-лесно онези, които се ръководят и от другите препоръки за правилно хранене по църковния календар. За да има повече полза, отколкото вреда от дългия пост, все пак трябва да се спазват някои правила. Ето най-важните:

Човешкият организъм се нуждае от 90 грама белтъчини в денонощие, за да компенсира разхода на запасите му в тялото. Тъй като постът е отказ преди всичко от месото и животинските продукти, набавянето на белтък трябва да става с растителните храни – фасул, слънчогледови семена, орехи. Когато това е възможно, може менюто да се разшири с риба и морски дарове.

Въглехидратните потребности са приблизително 400-500 грама в денонощие. Набавянето им става основно от растителни храни плюс захар, за която ограниченията не са валидни. Специално трябва да се контролира приемът на вода – не по-малко от два литра в денонощие. Важно е също да се ръководим от спецификите на биологичния часовник и да приемаме храна в най-благоприятното за това време, т.е. в дневните часове.

Грешка е да лишим изведнъж организма си от всички животински продукти – не само месо, но и яйца и млечни продукти. Ако един човек не е вегетарианец или веган, това може да му причини болестни промени.
По принцип извеждането на насищащите храни от менюто по време на пост кара хората постоянно да си мислят за ядене, а чувството на глад е кошмарно. Ето някои хитрости, с чиято помощ гладът може да се залъгва известно време:

*Яжте само тогава, когато наистина е време за хранене. Вземете си малка порция, без допълнително, и се опитайте да се наслаждавате бавно на онова, което е в чинията ви.
*Пийте вода често и в достатъчно количество – това притъпява глада.
*Горещата вана отпуска и приглушава апетита. Заниманията със спорт отвличат мислите от храната и зареждат с енергия.
*Опитайте с ароматерапия – миризмата на кафе, портокали и други приятни аромати неутрализира стомашните спазми. Помага и дълбокото вдишване на чист въздух.
*Избягвайте ярките дрехи – те възбуждат апетита.
*Спете достатъчно и похапвайте повече плодове.
*Мийте по-често зъбите си: подсъзнателно организмът приема това като действие, което се извършва след ядене.
*Не дръжте храна на места, които са лесно достъпни и във всеки момент могат да ви подтикнат към нарушение.

Смешно ли ви звучи? Вероятно. Това означава, че не спазвате поста и тези съвети не са ви нужни!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *