Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какъв е рискът за вас от развитие на рак на гърдата?

Какъв е рискът за вас от развитие на рак на гърдата

Ако в първата група от рискови факто­ри откривате такива, които се срещат и при вас, постарайте се да си правите редовни мамографски изследвания. Колкото до втората група, можете да предприемете целенасочени действия, за да избегнете или от­страните тези фактори от живота си.

 

Фактори, които не можете да контролирате

  • Напредваща възраст. Рискът нара­ства с остаряването.
  • Фамилна обремененост. Колкото повече са близките ви роднини, които са засегнати от рак на гърдата или на яйчниците, толкова по-голям е рискът за вас.
  • Възраст на първата менструация и менопаузата. Рискът е по-голям, ако първата менструация се е появила преди 13-годишна възраст или сте влезли в менопауза след 51-годишна възраст.
  • Репродуктивна история. Рискът се повишава, ако сте родили първото си дете след 30 го­дини, имате едно дете или нямате деца.

 

Фактори, които можете да контролирате

  • ХЗТ: Рискът леко се увеличава, ако сте на ХЗТ, но 5 години след спирането на терапията става обичаен за възрастта ви.
  • Тегло. Рискът се увеличава, ако сте с наднормено тегло. Особено след ме­нопаузата.
  • Консумация на алкохол. Рискът на­раства с 6% с всяка допълнителна еди­ница алкохол над лимитирания дневен прием. За най-голяма сигурност се придържайте към 14 алкохолни еди­ници на седмица.

 

ФАКТ

Малък процент от слу­чаите на рак на гърда­та са резултат на на­следствена обремененост. Изчис­лено е, че 75% са при жени без значителни рискови фактори.

 

Мислете за здравето на гърдите си! Ето как!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *