ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Направете си рентгеново изследване на гърдите – мамография

Представлява рентгеново изследване на гърдите за наличието на ранни ракови изменения, още преди да се е образувала бучка в гърдата, която да бъде установе­на при преглед.

Ракът на гърдата е най-разпространеното раково заболяване при жените, като рискът от възникване­то му се увеличава с възрастта.

 

Кой подлежи на преглед?

В Европа се провеждат кампании за профилактика на рака на гърдата, които са насочени към основната рискова група – жените между 50 и 74 години. На тях се препо­ръчва да си правят мамографски преглед на всеки три години. Жените на 40-годишна възраст могат да се изследват на мамограф, като заплатят за прегледа. На­ционалната здравна служба обмисля ва­рианта да предложи безплатни прегледи и на жени под 50 години. По отношение ситуацията в България с това изследване към момента говорете с личния си лекар.

 

Как се провежда?

Рентгеновата лаборантка поставя гърдата ви между две ме­тални пластини на рентгеновия апарат. Гърдата се притиска за няколко секунди и се прави рентгенова снимка. Чувството при натиска е неприятно и е възможно да усещате болка в гърдите в рамките на ня­колко минути след изследването. При наличие на уплътнение в гърдите се пре­поръчва и изследване чрез ултразвук.

 

Какво означават резултатите?

Ако на мамографската снимка се виждат големи засенчвания, съмнителни за ракови из­менения, които пораждат съмнения за рак, трябва да се направят допълнителни изследвания и най-вероятно биопсия. Тя се прави, като се вземе малко тъкан от гърдата и се изследва микроскопски. По-голямата част от установените промени не се дължат на раково образувание, така че не бързайте да изпадате в паника, ако снимката показва някакви отклонения от нормата.

 

Симптоми за рак на гьрдата

Не бива да разчитате само на мамографския преглед. Трябва да уведомявате лекаря си за всички тревожни симптоми, дoри и наско­ро да сте получили отрицателен резултат от мамографското изслед­ване. Внимателно следете за: новопоявили се бучки в гърдите, които се различават от тъканната структура на гърдата, бучки под мишни­цата, кървене или отделяне на секрет от зърното, обрив около зър­ното, промяна във формата и големината на гърдата или в разполо­жението и цвета на зърното, хлътване на зърното, ако е отскоро, за­грубяване на кожата подобно на портокалова кора.

 

ЛЕСНО РЕШЕНИЕ

Ако имате изразена фа­милна обремененост с рак на гърдата и на яйч­ниците (например чети­ри засегнати роднини в рамките на три поколе­ния), лекарят може да ви направи изследване за дефектни гени (наре­чени BRCA1 и BRCA 2), чрез които склонността към тези ра­кови заболя­вания се унаследява.

 

Задължителните женски прегледи…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *