Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нахранете сърцето си!

  • Мислете глобално.

Хората, които се придър­жат към традиционна азиатска или средизем­номорска диета, страдат от сърдечносъдови заболявания много по-рядко.

  • Хранете се здравословно.

Избирайте храни, които по­нижават хол естерол а и са полезни за сърцето като плодове (ябълки, авокадо, сушени плодове, грозде, портокали, яго­ди), зеленчуци (броколи, моркови, фасул, лук, сладка царе­вица), морски дарове, риба, богата на омега-3 мастни кисе­лини (скумрия, сьомга, риба тон), соеви продукти, ядки и пълнозърнестхляб и зърнени закуски.

  • Ограничете мазнините.

За да поддържате ниско ниво на холестерола, ограничете приема на наситени мазнини. Избирайте нетлъсти меса като алтернатива на червеното: пилешко или пуешко без кожата. Намалете консумацията на пълномаслени млечни продукти за сметка на нискомаслените. Опитайте соевото мляко. Ненаситените мазнини могат значително да намалят риска ви от развитие на сър­дечносъдови заболявания – консумацията на тлъста риба няколко дни в седмицата може да понижи риска от инфаркт два пъти. Като цяло приемът на мазнини не трябва да бъде повече от 30% от дневния прием на калории.

  • Подправки вместо сол.

Ако имате високо кръвно наля­гане, трябва да намалите приема на сол. В действителност учените смятат, че дори хората с нормално кръвно налягане трябва да ограничават солта. Избягвайте преработените храни, които съдържат голямо количество сол, и се старай­те да посягате по-рядко към солницата по време на хране­не. Можете да овкусите ястията със салца, къри, люти чушки и чесън. Доказано е, че една до три скилидки чесън на ден могат да понижат кръвното налягане и холестерола.

  • „Груба“ храна.

Разтворимите влакнини, съдържащи се в големи количества в пресните плодове, зеленчуци, варива­та и пълнозърнестите храни, предотвратяват натрупването на плаки по артериите. Изследванията показват, че три или повече порции плодове и зеленчуци на ден намаляват риска от инфаркт и инсулт с 25%. Друго изследване е доказало, че богатият на пълнозърнести продукти хранителен режим може да понижи риска от смърт вследствие на сърдечносъ­дово заболяване при жените с 15%. Резултатите от редица други проучвания сочат, че баластните вещества понижават холестерола. Така че започвайте деня си с купа овесена ка­ша с обезмаслено прясно мляко и плодове.

 

 

Как да се храним правилно?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *