Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

От киста на опашката страдат по-често мъжете

Това е едно много неприятно заболяване, на което рядко се обръща внимание

киста на опашката

Пиларната киста представлява вгъване на епидермиса и космени образувания в подкожието, което настъпва най-често в опашната област (между двете седалищни половини). Макар и рядко, тези кисти могат да бъдат открити около пъпа, в подмишничните ямки, в окосмената част на главата, около ануса. Мъжете са 4-5 пъти по-уязвими от жените, като най-рисковата възраст е между 20 и 29 години – казва хирургът д-р Михаил Табаков. – Възникването и причините за заболяването все още не са изяснени. Някои от теориите го отдават на наследствеността. Според теорията за придобития характер на заболяването то е причинено от хронична травма, вследствие на която космени образувания влизат в подкожието и предизвикват реакция тип „чуждо тяло“.

Кистите на опашката протичат безсимптомно и се откриват най-често случайно, при лекарски преглед по друг повод. Когато развият усложнения, те имат следните клинични прояви: отделяне на гноевиден секрет, поява на зачервена подутина, съпроводена от силни болки, а понякога и от повишена температура.

Лечението е хирургично. „Нагноилите кисти се лекуват чрез срязване и кюретаж с последващ дренаж на получената кухина – обяснява пред вестник „Всичко за семейството“д-р Табаков. – Кистите без усложнения се отстраняват, като получената рана се затваря или се оставя отворена за вторично зарастване, което настъпва за около 2-3 месеца.“ Интервенцията се прави под локал на упойка, а болничният престой след нея е 24 часа.

В зависимост от различните оперативни методи заболяването възниква повторно в 5-20% от случаите. За профилактика на рецидивите се препоръчва редовно обезкосмяване на кожата около раната в продължение на няколко месеца.

В отделни случаи кистата минава от самосебе си, но съществува риск заболяването да се повтори, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *