Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Не чакайте катарактата да мине от самосебе си

Започвате да виждате двойно с едното око, да сте твърде чувствителни към светлината и да съзирате отблясъци?

катаракта на окото

Ако шофирате, вероятно зрението ви отслабва, когато навън е тъмно. У дома и в офиса ви е нужно все по-силно осветление за четене, а цветовете на предметите изглеждат по-бледи или жълтеникави отпреди. В случай че имате всички тези симптоми или част от тях, идете на офталмолог.

Възможно е да страдате от катаракта, известна и като перде. При това заболяване помътнява естествената леща на окото. Среща се често при възрастните хора, но може да настъпи и по-рано при страдащите от диабет, високо късогледство, хронично възпаление, травма. Катарактата е най-честата причина за слепота в света – около 42%.

За разлика от други заболявания, тук преминаването към здравословен начин на живот няма да ви помогне. Излишно е и да чакате катарактата да мине от само себе си. Лечението й засега е само оперативно.

„Модерната катарактна хирургия е минимално инвазивна, безшевна и с бърз възстановителен период – обясняват пред вестник „Всичко за семейството“ офталмолозите проф. Веселин Танев и синът му доц. Иван Танев. – За да бъде отстранен проблемът и да се възстанови зрението, се налага човешката леща да бъде „втечнена“. Тя се изсмуква през миниатюрни тунелни отвори, а след това на нейно място се имплантира висококачествена мека вътреочна леща. Тя не само замества увредената леща, но може и да коригира диоптри и астигматизъм, така че да не се налага оперираният повече да носи очила.“

Доскоро втечняването се извършваше най-вече чрез ултразвук (ултразвукова емулсификация). Днес все по-често се прилага лазерното „втечняване“ на лещата (лазерна фотолиза), което има доста предимства – при него се избягва температурното натоварване на вътреочните тъкани, в окото постъпва по-малко енергия, а разрезите за манипулация са още по-малки, пише вестник „Всичко за семейството“.

Никога обаче не забравяйте, че колкото и да е напреднала съвременната хирургия, човек има само едни очи, затова трябва да ги пази и да се грижи за тях. Те са сред най-сложно устроените ни органи и се състоят от милиони работещи части. 30% от хората по света не виждат добре, макар че повече от половината случаи могат да бъдат лекувани. Затова редовно посещавайте офталмолог, не се излагайте продължително време на слънчево лъчение, носете слънчеви очила, не влизайте в задимени помещения. Така по-дълго ще съхраните здравето на очите си, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *