Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Начинът на живот влияе върху катарактата

НАЧИН НА ЖИВОТ

  • Предпазвайте очите си.

Ултравиолетовите лъчи предизвикват образува­нето на свободни радикали. Затова трябва да носите очила или шапка с широ­ка периферия в слънчевите дни. Изберете си очила, които отблъскват поне 99% от опасни­те UVA и UVB лъчи. Тази характеристика на очилата се предлага както при скъпите, така и при по-евтините марки. Ако работите навън или участвате в спортове като ски, където сте изложени на ярка слънчева светлина, трябва да се снабдите с очила с високо качество.

  • Контролирайте диабета.

Зле лекуваният захарен диабет може да доведе до сериозни увреждания на очите, включително катаракта и дори слепота.

  • Откажете цигарите.

Друга причина да спрете пушенето, че пушачите са рискова гру­па за развитие на катаракта и според изследванията при тях тя настъпва десет години по- рано, отколкото при непушачите,

  • Пазете се от токсините.

Избягвайте да се излагате на вредното въздействие на ток­сичните вещества и радиацията от рентгеновите или инфрачервените лъчи. Има научни доказателства, че причиняват катаракта.

 

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ

  • Овладейте процеса. Изследванията сочат, че антиоксидантите неутрали­зират свободните радикали (нестабилните молекули на кислорода) и предот­вратяват натрупването им в окото, където могат да доведат до развитие на катаракта. Ан­тиоксидантите се съдържат в цитрусовите плодове, ягодите, черното грозде, боровинки­те, броколите, доматите, пъпешите и дините, червените и зелените чушки, сладката царе­вица, морковите и зеленчуците с тъмнозелени листа. Храните, богати на селен, желязо, цинк, ниацин, тиамин (витамин ЕУ и рибофлавин (витамин В2), също предпазват от вред­ното влияние на свободните радикали. Най-ценните източници са месото, птиците, риба­та, соевите зърна, обогатените зърнени закуски, варивата, картофите, яйцата, млякото и сиренето. Храните, осигуряващи витамин А, който е важен за доброто зрение, включват говеждо месо, черен дроб, яйчен жълтък и зеленчуци с тъмнозелени листа или жълт цвят.
  • Мюсли за закуска. Много от зърнените закуски са обогатени с витамини. Изберете си такъв вид, в който съдържанието на витамините, които не ви достигат, е близко до препо­ръчителния дневен прием.

 

ТРАДИЦИОННА МЕДИЦИНА

  • Редовни прегледи. Всички възрастни хора трябва да проверяват зрение­то си при очен специалист на всеки две години. Офталмологът може да ви препоръча по-чести прегледи и допълнителни изследвания при нужда.
  • Мултивитамини. Те могат да са ви от полза, особено ако се лишавате от  препоръчителните 5 порции зеленчуци и плодове на ден.
  • Витамин С. Според някои изследвания той може да предпази очната леща от уврежда­щото действие на UV лъчите и цигарения дим.
  • Витамини А и Е. Витамин А е полезен за очите. Витамин Е, както и останалите антиоксиданти, може да предотврати развитието на катаракта. Учените са установили, че вита­мин Е намалява риска с 50%.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

Технологията на перфорирани очила с малки дупчици „Pinhole” помага при катаракта. Тренажорноте очила Д-р Вижън спомагат за намаляване на разсейването на светлината, благодарение на това, че предизвикват зеницата да се разтваря само до размера на големината на дупчиците. Това означава по-малка зеница, по-малко разсейване на светлината и подобрена зрителна способност.

 

 4 тайни начина да се предпазите от проблеми със зрението

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *