ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Природата ни прави по-добри!

В градски условия често забравяме, че нашият истински дом е природата, а тя е съвсем наблизо – на една крачка от дома или офиса.

Растителността привлича хората като магнит, защото представлява приятна среда и предразполага към хармонични отношения, като подсилва желанието за общуване. Установено е, че сърдечният ритъм на пешеходците се променя в зависимост от това дали се движат из града или в гората, като във втория случай той е значително по-бавен. Кръвното налягане се стабилизира, а нивото на хормона на стреса – кортизола, намалява, когато сме сред природата. Не само градските градини, но и улиците, по които има дървета и цъфтящи храсти, ни насърчават да се движим пеша и да извървяваме доста големи разстояния без да усетим умора. Това се отразява на енергийния разход и на телесното тегло.

Според изследвания, проведени от канадски учени, дългата разходка в гората усилва активността на имунните клетки за следващите 30 дни! Ето защо поне веднъж в месеца е полезно да походим по горските пътеки. Служителите на фирми, в чийто помещения има стайни растения, работят по-бързо и по-добре – това установили германски изследователи. А случаите на отсъствие по болест намалели два пъти. Оплакванията като главоболие и сухота в очите почти напълно изчезнали. В офисите с цъфтящи растения шефовете са по-обичани, а решенията им по-често срещат одобрение.

Пациентите, настанени в стаи с изглед към парк или просто към няколко дървета, се възстановяват по-бързо и при тях постоперативните проблеми са много и по-рядко срещани. Освен това са им нужни по-малко болкоуспокояващи лекарства.  В САЩ учени установили, че децата, които могат да наблюдават природата през прозорците на класната стая, имат по-добри учебни резултати от тези, които са лишени от такива гледки. Първите са по-спокойни и съсредоточени, с по-добър капацитет за запаметяване. Още по-добре е, когато растения има и в самата класна стая.

 

Практични съвета за справяне с тревогата и стреса

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *