ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се лекува макуларната дегенерация?

макуларна дегенерация

Не е открито достатъчно ефективно лечение на макуларната дегенерация. Въпреки че зрението посте­пенно отслабва, няма опасност да го загубите напълно. Съществуват няколко начина да забавите прогресиращото намаляване на зрението:

  • Зрителни пособия – могат значително да подобрят зрението. Предлагат се много варианти за случаите на суха макуларна дегенерация. Силното осветление също може да ви помог­не, а и едрият шрифт на компютърния монитор. Съществуват и специални книги, вестници, списания, игри и карти за игра. От помощ са лупите, които винаги може­те да носите със себе си, за да увеличавате буквите и предметите. Аудиокнигите, го­ворещите часовници и калкулатори са помощни средства, които значително ще улеснят ежедневието ви. Други са компютърните програми за увеличаване на шрифта – видеолупи, уголемен шрифт на телевизионните екрани и др.
  • Фотодинамична терапия – прилага се при влажна макуларна дегенерация и използва силни оцве­тители за запушване на разкъсаните кръвоносни съдове в ретината. В САЩ наско­ро беше одобрен за употреба препаратът визудин. Това е оцветител, който се ин­жектира в кръвоносните съдове и се активира чрез лазер, за да се предотврати раз­растването на увредени кръвоносни съдове. Обикновено се налага извършването на много процедури.
  • Лазерна фотокоагулация – разрушават се увредените кръвоносни съдове; помага на малък процент хора с макуларна дегенерация. Има висок риск от повторна по­ява на заболяването. Зрението отново се загубва след триели пет години, а повтор­ното лечение може да се окаже неуспешно.

Рискът от макуларна дегенерация е по-висок, ако сте с висок диоптър късогледство или имате изразена фамилна обремененост.

 

СИМПТОМИ

Най-честите оплаква­ния са слепи петна в центъра на зрително­то поле, замъглено виждане (особено при четене и вглеж­дане в детайли); пра­вите линии изглеж­дат лъкатушещи.

 

ВНИМАНИЕ

Ако ви е открита суха форма на макуларна дегенерация и забеле­жите рязка промяна в зрението си, незабав­но потърсете лекарска помощ, защото е въз­можно да се е развила и влажна форма.

 

ПРИ ПРОБЛЕМИ С ОЧИТЕ МОЖЕ ДА ПРОБВАТЕ И ПОСЛЕДНИЯ ХИТ СРЕД ОФТАЛМОЛОЗИТЕ ПРИ МЕДИЦИНСКИТЕ ОЧИЛА – ТРЕНАЖОРНИТЕ ОЧИЛА Д-Р ВИЖЪН.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *