Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Светеща превръзка алармира за инфектирани рани

Превръзка, поставена върху рана от изгаряне, започва да свети, ако мястото е заразено с патогенни микроорганизми.

fluorescent_340x255Превръзката е създадена за ранна диагностика на инфекции при рани от изгаряне, пише medportal.ru. Тя е дело на британски учени, които искат по този начин да бъде гарантирано здравето на най-младите пациенти. Статистиката сочи, че инфектирането на подобни рани при деца на възраст до 4 години протича тежко и може да се стигне до токсичен шок. Мъниците вдигат висока температура, артериалното им налягане спада и губят съзнание. Понякога се стига и до летален изход.
Новата превръзка е създадена от екип на Университета в Бат и лекари от Центъра по изгаряния в Бристъл. Използвани са наночастици с флуоресцентно вещество, които се вграждат в тъканта на превързочния материал. Когато в раната попаднат бактерии, нанокапсулите се разпадат и освобождават поставената в тях “боя”. Веднага се появява ултравиолетово излъчване, което сигнализира за инфекцията. Нанокапсулите остават цели, ако микроорганизвите в нараненото място не са патогенни.
Авторският екип е тествал превръзките в лабораторни условия и се готви за клинични изпитания върху здрави доброволци, които ще имитират с помощта на лекарите инфектирани рани. Следващата стъпка е новата превръзка да се експериментира върху истински рани. Британските лекари разясняват, че всяка година в болниците на Англия и Уелс постъпват по около 5 000 деца с различни рани от изгаряния, основно от чай или кафе.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *