Как да си служим с лечебната сила на йогата?

В днешно време съществуват все повече доказателства за лечебната сила на Йога не само върху психическото, но и върху физическото здраве.

Тя е една от ведическите философски школи, която приема медитацията за оснобно средство за постигане на освобождението. Думата „йога“ произлиза от санскрит и означава „единение, свързване“. Системата йога е усъвършенства­на векове наред, а крайната цел е балансиран начин на живот и широкообхватна философия. Методите и техниките на йога стъпка по стъпка ни водят към хармонизира­не на всички аспекти от живота ни – физически, емоционален, интелек­туален и духовен. Чрез систематично и последователно прилагане на йога в живота човек постепенно опознава себе си, като разкрива и реализира скрития потенциал на личността.

Видове

Различните видове йога изследват, балансират и усъвършенстват различни страни (или измерения) на човешката личност.

  • Посредством добре подредената си система от физически практики Хатха, йога пречиства, балансира и активизира физическото и енергийното измерение на човека.
  • Практиките на Джнана и Раджа йога са насочени главно към изследване, опознава­не и разгръщане на процесите в ума.
  • Целта на Бхакти йога е пречистване, хармонизиране и разгръщане на емоцио­налното измерение на личността.
  • Карма йога е за разбиране и балансиране на взаимодействията между хората чрез, осъзнаване на действията ни в живота.

Има и други видове йога, свързани с прилага­нето на определени практики или с постига­нето на определено ниво на осъзнаване.

 

 

Йога път към хармонията

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *