Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да разпознаем детската анемия?

Анемичните състояния в детска възраст обикновено съпътстват други болестни проблеми.

anemiКатегоричното потвърждаване на детска анемия става чрез изследвания на еритроцитите /червените кръвни телца/, но има и външни признаци, които могат да ни насочат към такъв проблем, информират от puls.bg. Много е възможно едно дете да е анемично, ако е вяло и бързо се изморява. В такива случаи заради ниските стойности на хемоглобина кожата му е бледа, дори сивкава. Бледи са също ноктите, лигавиците на устата и вътрешната част на клепачите. В по-тежки случаи детето се задъхва при най-леки движения. Това е така, защото ниският хемоглобин означава по-лошо насищане на организма с кислород.

Има също случаи, когато анемията провокира у детето желание да яде необичайни вещества – глина, вар, мазилка. Добре е да се внимава при подобни състояния мъникът да не посегне към нещо токсично и час по-скоро да започне неговото лечение. При нормализиране на кръвните показатели тягата към странни храни изчезва.

Най-добро средство срещу анемията е профилактиката: важно е балансираното хранене, при което детето получава необходимите му вещества, включително желязо съдържащи.  Важни са зеленчуците, червеното месо, яйченият жълтък. Разбира се, лечението на по-сериозни състояния налага прием на медикаменти, съобразени с детската възраст – по предписание на педиатър.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *