Ето 4 от най-разпространените причини за безсънието

Недостатъчният сън е възможна причина за мигренозните пристъ­пи, появяващи се през нощта или рано сутрин. Според едно изследване 65% от участниците с мигрена, които се подложили на лечение за нарушенията в съ­ня, установили, че мъ­чителното главоболие трайно изчезнало. Ето още какво може да доведе до безсъние:

 

1.      Болка и хронични болестни състоя­ния.

Редица проблеми като болка при артрит, при сърдечносъдови заболя­вания, главоболие, болки в гърба мо­гат да ви събудят и да попречат на за­спиването ви след това. Резултатите от анкета сред случайни участници показват, че при 25% от тях причина­та за нарушение на съня десет или по­вече пъти месечно е болката. Хронич­ните болестни състояния като фибромиалгия, болест на Паркинсон и диа­бет също могат да станат причина за събуждане през нощта.

2.      Колебания в нивата на женските по­лови хормони.

В началото и края на менструалния цикъл ниските нива на прогестерона могат да нарушат съня. Ако смятате, че хормоналните проме­ни са причина за проблемите, водете си дневник на съня за един месец. Той ще ви помогне да прецените в кои дни на цикъла си трябва да избягвате ко­феин, алкохол и други фактори, кои­то биха могли да влошат състоянието. По време на менопаузата горещите вълни вследствие на променящите се нива на естрогена са честа причина за безсънни нощи. Хормонозаместителната терапия може да ви е от полза в този случай.

3.      Медикаменти.

Някои лекарства като кортикостероидите и средствата за ле­чение на високо кръвно налягане, бронхиалнастма и депресия могат да нарушат съня. Същият ефект имат и медикаментите при намалена функ­ция на щитовидната жлеза, ако дозата е превишена. Много от свободнопродаваните (без рецепта) деконгестанти и медикаменти за редуциране на тег­лото съдържат стимуланти като псевдоефедрин, а някои комбинирани препарати на аспирина са с кофеин. Ако имате проблеми със съня, консул­тирайте се с лекаря си относно прие­маните от вас лекарства.

4.      Депресия.

При проучвания на съня са установени отклонения при хора с депресия: периодът на дълбок сън с бавни мозъчни вълни е силно скъсен за сметка на фазата на REM-съня, коя­то настъпва много бързо. Около 90% от хората с депресия страдат от нару­шения на съня – от ранно събуждане (най-често срещано) до прекалено дълго спане. В тези случаи лечението на депресията води до преодоляване на проблема.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ…

Безсънието се лекува успешно с правилната възглавница. Ако страдате от главоболие, болки в раменете и безсъние, може би е време да пробвате уникалната ортопедична възглавница чудо „BIOMAGNETIC POWER”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *