Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ново! Италианци направиха зряща полимерна ретина!

Италиански учени създадоха ново поколение очен имплант – ретина от фотоелектрически полимер, способна да замени светочувствителните клетки на окото.

okoРетината-имплант е дело на екип от Технологичния институт в Генуа, съобщава medportal.ru. Ръководителят на проекта – професор Фабио Бенфенати, работи по проекта от няколко години. Първа стъпка в реализацията на идеята тогава било проучване на невролози и биотехнолози – от него ставало ясно, че функциониращи неврони могат да се отгледат от полимерния материал Р3НТ. Материалът бил в състояние да продуцира електроимпулси под въздействието на светлината.

В следващите етапи на проекта екипът експериментирал с лабораторни животни, които имали поразени участъци от ретината. Оказало се, че миниатюрни импланти от полимера заместват работата на повредените светочувствителни клетки. При това те реагирали с различна интензивност в зависимост от цветовите въздействия.

Всичко това убедило изследователите, че полимерната протеза може да замени важен зрителен елемент при различни дистрофични процеси на окото. При това става дума за работещ, а не за декоративен имплант! Преди месец екипът на професор Бенфенати съобщи, че е създал бионична протеза на ретината, която може да се имплантира успешно. С помощта на полимерната ретина италианските специалисти вече са успели да възстановят зрението на девет незрящи пациенти.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *