Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е макуларна дегенерация?

Макуларната дегенерация е водеща причина за слепота при хората в напредна­ла възраст, като засяга всеки трети човек над 75 години.

Заболяването уврежда макулата, която представлява сърцевината на ретината и играе важна роля за яснотата и остротата на зрението ни. С напредването на болестта в центъра на зрителното поле постепенно се появяват слепи петна. Около 90% от страдащи­те от макуларна дегенерация са засегнати от нейната „суха“ форма, а останали­те 10% от по-сериозната „влажна“ форма.

Лекарите смятат, че свободните радикали – нестабилни молекули кислород, увреждат ретината, което води до развитие на макуларна дегенерация. Счита се, че гените и промените, свързани с напредването на възрастта, също допри­насят за това състояние. Излагането на слънце, замърсяването, тютюневият дим, както и храните с високо съдържание на мазнини увеличават концентра­цията на свободни радикали в окото. Сърдечносъдовите заболявания и диабе­тът също повишават риска от макуларна дегенерация, тъй като те ограничават притока на кръв към окото.

 

 

Очила – топ моден аксесоар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *