Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това е важно, когато взимате лекарства…

Повече не е по-добре.

Не допълвайте лечението си по рецепта с медикаменти, които се продават свободно, в стремежа си да оздравеете по-бързо. Задължител­но се консултирайте с медицинско лице кога е безопасно да преустановите прие­ма на едно лекарство. Когато се лекувате със свободнопродаваеми медикаменти (без рецепта), приемайте възможно най- малката доза, която има ефект. Но най-добре е да се храните по-пълноценно, да спортувате повече, да не се подлагате на стрес и да направите други промени в на­чина си на живот, които ще ви помогнат да оздравеете.

Не импровизирайте.

Винаги следвайте стриктно указанията. Ако ви е изписан прием на дадено лекарство четири пъти дневно, уверете се, че това действително означава да се приема на всеки шест часа. Може да се окаже, че не е така. Не сдъвквайте, раздробявайте и не чупете таблет­ките или капсулите, освен ако лекарят изрично не ви е казал да го направите. Сдъвкването на таблетки с бавно осво­бождаване на медикамента може да дове­де до по-бързото им усвояване и предо­зиране. Някои таблетки не са замислени да се разделят наполовина – например ако са в специална капсула, която се раз­гражда в червата с цел да се предпази сто­машната лигавица. Консултирайте се с лекаря си. Ако ви препоръчва да счупите на парчета таблетките, помолете фарма­цевта да го направи.

Всяко нещо има своето място.

Никога не слагайте различни лекарства в една и съща опаковка, защото има опасност да ги сбъркате. Дръжте ги оригиналните им опаковки дори когато пътувате. Вни­мавайте също така къде съхранявате ле­карствените препарати. Не бива да оста­вяте тубите с мехлеми до пастата за зъби. Рискувате да си направите неприятна из­ненада, когато бързате. Предпазвайте другите.

Никога не да­вайте лекарството си на друг, на когото то не е изписано по рецепта, защото рис­кувате да му навредите. Предавайте оста­налите лекарства или такива с изтекъл срок на годност в аптеката за унищоже­ние, или попитайте фармацевта как да направите това. Не ги изхвърляйте в мивката или тоалетната, защото могат да замърсят водните източници.

Съхранявайте лекарствата правилно.

Слагайте ги на места, недостъпни за де­ца, но не в банята, където е влажно. Ле­карствата трябва да се съхраняват на хладно, сухо място, далеч от пряка слън­чева светлина. Най-подходящото място е шкаф за лекарства, който се заключва.

Няма да оздравеете веднага.

Някои свободнопродаваеми медикаменти, на­пример за простуда, съдържат пет раз­лични лекарствени вещества. Намалете риска от поява на странични ефекти и ле­карствени взаимодействия, като избере­те медикамент, който има само съставки­те, които ще ви помогнат. Не вземайте неизползвани лекарства от стара рецепта или с изтекъл срок на годност. Последни­те може да се окажат с намалена ефикас­ност или дори токсични.

Никога не приемайте лекарства в тъм­ното.

Ако държите лекарствата си в чек­меджето до леглото и трябва да ги вземе­те през нощта, светнете лампата, за да виждате какво пиете. Не дръжте успо­коителни, наркотични или седативни медикаменти до леглото си. Рискувате по невнимание повторно да приемете доза­та, когато сте в полусънно състояние.

 

Внимавайте с излишното вземане на хапчета

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *