Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хапвайте ябълките с кората!

Ябълките са богати на полезни вещества, например пектин, витамин С и множество фитохимикзли, които предпаз­ват от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак, а също така облекчават симптомитепри алергии и асма.

Полезни вещества

Антоциани – Естествени растителни багрила с антиоксидантно дей­ствие, благодарение на което те предпазват организма от токсини. Освен това понижават „лошия“ (LDL) холестерол и възпрепятстват образуването на тромби в кръвта.

Глутатион – Този антиоксидант вероятно притежава свойства за предотвратяване на рак и подобрява способността на имунната сис­тема да се бори с инфекциите.

Кверцетин – Флавоноид, който понижава риска от рак, предотвра­тява катаракта и облекчава симптомите, свързани с респираторни за­болявания.

Пектин – Спада към групата на разтворимите влакнини и понижава нивата на „лошия“ (LDL) холестерол, увреждащ артериите. Пектинът в ябълковото пюре действа добре при диария. (Само една необелена ябълка осигурява почти 4 г хранителни влакнини, почти половината от които са под формата на полезен за сърцето пектин.)

Рутин – Той е флавоноид, който в комбинация с витамин С поддържа доброто състояние на кръвоносните съдове.

Фенолови киселини – Ябълките съдържат кафеена, хлорогевова, елагова и ферулиева киселина, както и други фенолни съединения, които могат да бъдат полезни при борбата с рака.

За максимална полза

За витамин С и глутатион консумирайте ябълките сурови, тъй като при топлинна обработка тези полезни хранителни вещества се губят. За пектин е най-добре да подлагате плодовете на термична обра­ботка, тъй като той се освобождава, когато ябълките омекват при готвене. За неразтворими влакнини и антоциани, които се нами­рат в кората, яжте ябълките необелени (но ако все пак ви притесняват пестицидите, за предпочитане е плодовете да са органични).

Порция здраве

Ще дишате по-леко, ако щедро похапвате ябълки. Според по­следните проучвания консумацията на ябълки намалява риска от рак на белите дробове. Вече е научно установено, че именно мощният флавоноид кверцетин притежава противоракови свойства, въпреки че съдържащите се в ябълките фенолови ки­селини и витамин С вероятно също предпазват белите дробове.

 

 

Как да съчетаваме храната?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *