ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво се случва, когато кихнем?

Как и защо кихаме – позната тема, чиито ракурси са особено актуални в атакуваните ни от вируси дни.

kihaАнатомията на кихането е – така да се каже – видима! Когато в носната кухина се натрупат много микроби, алергени и прах, нервните окончания на носоглътката се дразнят и следва спазматично изхвърляне на въздух през носа. Рязкото, мощно изтласкване – кихането – изхвърля през ноздрите всичко онова, което ни е подразнило, описват от woman.ru.
Счита се за нормално да кихнеш веднъж в рамките на деня. Ако всеки ваш ден започва с кихане, което не може да се спре и овладее, това означава да потърсите лекар. Вашият организъм съобщава, че нещо не е наред. Възможно е наоколо да има някакъв алерген, или да развивате хроничен ринит, или пък лигавицата на носа ви да е прекалено суха.
Има и едно любопитно явление, наричано “светлочувствителен ефект”: можем да кихнем от ярката слънчева светлина заради въздействието на ултравиолетовите лъчи. Любопитно е и това, че кихането от светлина се предава по наследство!
Кихането може да предизвика облекчение – но може и да ни създаде проблеми в конфузна ситуация. Не бива да забравяме да сложим ръка пред лицето си! Защото когато кихнем, въздушната струя излита от носа ни със скорост 160 км/ч. А заедно с нея наоколо се разпръскват най-малко 100 000 бактерии, които биха вдъхнали най-близко стоящите хора.
Не винаги е удобно да кихнем силно, звучно, освобождаващо! А как можем да спрем подобно нещо? Казват, че ако силно щипнем връхчето на носа си, въздушният напън се блокира. А онези 100 000 бактерии си остават в нас…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *