Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вредно ли е да се пие по време на ядене?

В природата няма нито едно животно, което да пие вода по време на храненето си. Това е аргумент за много диетолози да твърдят, че и човекът следва да се води по същото правило.

vodaВредно е да се пие каквото и да било едновременно с храненето – това се отнася за водата, чая, кафето, описват от medikforum.ru. Аргументи: водата напуска стомаха за не повече от 10 минути, отнасяйки със себе си част от стомашния сок и това затруднява храносмилането. Вместо да дъвчат старателно храната и да я навлажняват добре със слюнка, много хора бързат да я погълнат на едри фрагменти, които “притикват” с глътки вода. Доброто дъвчене е задължително условие в прилагането на лечебни диети, припомнят експерти. Още в древността на здравите хора е било препоръчвано да дъвчат всеки залък 50 пъти, болните – 100, а стремящите се към самоусъвършенстване – 150!

Не е задължително всичко това да се приема буквално, но доброто сдъвкване прави излишно подпомагането с чаша вода. Освен това продължителната обработка на храната в устната кухина разтоварва по-нататъшното й усвояване. Така например усвояването на нишестето и захарта на практика започват още преди да бъде преглътната съответната хапка. Правилното хранене предполага и да се насладиш на храната – а това няма как да стане с чашата вода до чинията.

Не е без значение и температурата на течността, която приемаме при яденето. Студените напитки травмират стомаха. Ако ги използвате едновременно с храната, на практика прекъсвате работата на ензимите. Тогава стомахът е принуден да чака, докато съдържанието му се затопли до температурата на тялото. Горещите напитки пък блокират енергията на стомаха и храносмилането зацикля. Оптималната температура на онова, което поглъщаме, е близка до телесната и не бива да превишава 40 градуса по Целзий.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *