Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ряпата лекува, вталява и бори депресията

Ряпата е кореноплоден зеленчук със сладникав, ле­ко пикантен вкус. Тя е богата на витамин С и някои незамени­ми аминокиселини. Сложните въглехидрати и влакнините също допринасят за лековитата й сила.

ряпа, зеленчук, депресия, Полезни вещества

Витамин С – Действайки като мощен антиоксидант, витамин С неут­рализира свободните радикали и повишава имунитета.

Гоитрогени – Съдържат се в суровата ряпа и други растения от сем. Кръстоцветни. Възможно е да потиснат функцията на щитовидната жлеза.

Лизин – Той е незаменима аминокиселина, която може да предот­врати или излекува херпес.

Неразтворими влакнини – Те помагат при запек, разширени ве­ни и хемороиди.

Разтворими влакнини – Те улавят холестерола, като по този на­чин ограничават степента на увреждания, нанасяни от „лошия“ (LDL) холестерол върху кръвоносните съдове.

Сложни въглехидрати – Те са източник на гориво за тялото, като осигуряват бавен и непрекъснат приток на енергия. Освен това ук­репват паметта, абсорбират излишните киселини в стомаха и подоб­ряват усвояването на триптофан.

Триптофан – Тази незаменима аминокиселина е прекурсор на ниацина (витамин от групата В) и помага при тревожност, депресия и безсъние.

За максимална полза

Топлинната обработка на ряпата намалява действието на гоитрогените, а част от витамин С може да се изгуби. От друга страна обаче варенето повишава наличността на разтворими влакнини.

Порция здраве

Гоитрогените присъстват в суровите зеленчуци от сем. Кръс­тоцветни, в това число и ряпата, и могат да повлияят синтеза на хормони в щитовидната жлеза. Тези съединения не пред­ставляват риск за здравите хора, които консумират умерени количества растения от сем. Кръстоцветни. Хората, страдащи от хипотиреоидизъм, е по-добре да варят тези зеленчуци, за да обезвредят гоитрогените. И обратното, страдащите от хипертиреоидизъм могат да увеличат приема на сурови зелен­чуци от това семейство.

 

Супер храни за добро здраве

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *