Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява ракът на гърдата и как се лекува?

Какво представлява?

Ракът на гърдата е злокачествено образувание, което води началото си от една анор­мална клетка, която започва неконтролируемо да се дели. Най-често първоначално възниква в млечните канали или в малките тъканни отдели, чиито клетки произвеж­дат мляко при лактация. Ракът на гърдата може да прогресира бавно или бързо да се разрасне и да ангажира близките лимфни възли или по-далечни части на тялото. Въз­можно е да се появи и при мъжете, но това е изключително рядко.

 

Как се лекува?

Над 95% от случаите на рак на гърдата, открит в ранен стадий на развитие, са лечими. Лечението зависи от вида на раковите клетки, стадия на развитие на болестта и дали е засегната и другата гърда. Възрастта, теглото, общото здравословно състояние и ста­тусът след менопаузата също определят начина на лечението. Най-често прилаганият метод е оперативният, който бива два вида – лумпектомия (премахване само на обра­зуванието) и мастектомия (премахване на цялата гърда) и/или премахване на лимф­ните възли в комбинация с лъче- или химиотерапия. Често се използва медикамента тамоксифен до 5 години след лечението, за да се избегне повторната поява на рака. Съвременното лекарство летрозол (фемара) е дори още по-ефикасно.

 

За кои симптоми трябва да внимавате:

  • Бучка или уплътнение в гърдата или под мишницата.
  • Свито или хлътнало зърно на гърдата.
  • Бистър или кървав секрет от зърното.
  • Промяна в големина­та на гърдата, кон­тура или цвета на кожата.
  • Набръчкване или уплътняване на кожа­та на гърдата, подоб­но на портокалова кора.

10 знаменитости, които са преборили рака на гърдата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *