Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Помощ! Детето ми пие алкохол!

Отношението на родителите към алкохолните забежки на техния тийнейджър е двояко

дете алкохолизъм

Едни го приемат като драма, други са склонни да си затварят очите. И едните, и другите не са прави, твърди известният американски психолог Антъни Улф в книгата си „Бих слушал родителите си, ако… млъкнеха за малко“. Ясни са опасностите, които могат да последват от напиването: нежелан сексуален контакт, участие в побой, проблеми с полицията.

„Младежът може да добие и изкривена представа за забавлението, като го свързва само е алкохола – обяснява психологът. – Да реши, че това е единственият начин да се разтовари от напрежението.“

Две са основните неща, които можете да направите. Първо, да следите какво се случа с детето ви, да знаете къде и с кого е, да го проверявате. Второ, да направите по-труден достъпа до алкохола вкъщи, примерно като го заключвате. Но трябва да знаете, че повечето тийнеиджъри, които се въздържат от пиене, го правят не в резултат на родителския контрол, а защото сами са го решили. Така че помогнете им да стигнат до това, говорете с тях. Но не като изреждате опасностите, а по-скоро разказвайте за собствения си опит.

„Не се притеснявайте да споделите как вие самите сте се напили като млади и как сте се изложили пред приятеля/ приятелката си – съветва специалистът. – Тактично подканяйте детето си да разкаже случка от своя живот: „Можеш да ми кажеш, ако искаш“ или“ Знам, че не ти се говори, но…“.

Задайте си въпроса защо тийновете пият. Според Антъни Улф има три фактора, които водят до този избор -липса на вяра в бъдещето, липса на вяра в бъдещето и липса на вяра в бъдещето. Вашата задача е да промените това. Да поощрите развитието на своето дете, за да види то перспективата в живота си, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *