Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пиене на алкохол – 5 стряскащи вреди, за които не знаете

Прекомерното пиене на алкохол може да доведе до драстични промени в организма, за които повечето хора не подозират.

прекомерно пиене на алкохол

Когато се събудите с махмурлук, е ясно, че организма не иска да приема повече алкохол. Но въпреки това се говори за ползите за здравето от чаша вино от време на време. Прекаляването с алкохола може да има много по-голямо въздействие върху тялото от един ден на виене на свят.

„Хората са склонни да забравят, че алкохолът е депресант“, казва Хилари Шейнбаум, автор на „Сухото предизвикателство: Как да спрем алкохола за сух януари, трезвен октомври и всеки друг месец без алкохол“. Тя се е отказала да пие алкохол поне по един месец в годината от 2017 г. насам и е забелязала различни положителни ефекти, докато го прави, от подобрено храносмилане до по-добър сън.

„След първите 10 дни без алкохол разбрах, че настроението ми е по-приповдигнато“, спомня си тя. „Преминах от пет часа сън на нощ до седем или осем и бях по-енергична сутрин и през деня. Дори кожата ми се промени.

Доказателствата са повече от анекдотични. Преди няколко години кумулативните ефекти от тежкото пиене бяха разкрити в мащабно проучване на почти 600 000 пиячи в 19 страни. Изследователите установиха, че хората, които пият приблизително 14 до 25 питиета на седмица, имат средна продължителност на живота с до две години по-кратка от хората, които пият максимум около седем алкохолни напитки на седмица. Констатациите, публикувани в списание The Lancet, също така разкриха, че с нарастването на седмичната консумация на алкохол се повишава и рискът от инсулт, сърдечна недостатъчност и смърт от хипертония или аневризма на аортата.

 

При какво количество алкохолът започва да вреди на организма?

 

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ определят тежката консумация на алкохол като осем или повече питиета на седмица за жените и 15 или повече за мъжете. За пиещите се препоръчва ограничаване до умерена консумация на алкохол, което се определя като до две напитки на ден за мъжете и до едно питие на ден за жените.

„Мисля, че често хората не осъзнават колко алкохол консумират на месечна база“, казва Шейнбаум. „Като се има предвид, че някой може да изпие няколко питиета през уикендите, чаша вино с вечерята или бира (или две или три), гледайки спорт.“

Освен това, ако пиете само веднъж или два пъти месечно, е лесно да си помислите, че не прекалявате. Но когато става дума за прекомерна употреба на алкохол, данните показват, че основният проблем за повечето хора е тежката злоупотреба в един ден. Това означава четири или повече напитки за жените и пет или повече за мъжете в промеждутък от два до три часа.

Последните проучвания сочат, че дори и пиенето на една чаша вино е вредно, така че редица експерти препоръчват напълно да се избягва консумацията на алкохолни напитки.

Хилари Шейнбаум, автор на „Сухото предизвикателство: Как да спрем алкохола за сух януари, трезвен октомври и всеки друг месец“
Хилари Шейнбаум, автор на „Сухото предизвикателство: Как да спрем алкохола за сух януари, трезвен октомври и всеки друг месец без алкохол“

 

Какви вреди, за които не знаете, нанася прекомерното пиене на алкохол?

 

Всеки знае, че алкохолът е вреден за черния дроб и кръвното. Но той има и други ефекти върху тялото и ума, за които повечето хора не са чували, а са дори по-страшни. Ето кои са те:

 

1. Алкохолът може да промени Вашата ДНК и да Ви накара да жадувате за още

Както редовното пиене, така и по-рядкото, но по-тежко пиене, могат всъщност да променят генетичния Ви състав и да Ви накарат да искате повече алкохол, по-често.

Проучване от 2018 година предоставя доказателства, че прекомерното пиене може действително да промени някои гени. Тези специфични промени в генната функция са свързани с увеличаване на желанието за пиене на алкохол. Това обясянва и защо алкохолната зависимост е толкова мощна.

 

2. Пиенето увеличава риска от рак

Не е изненадващо, че рискът от рак нараства рязко при хората, които пият. Тези, които пият много, са пет пъти по-склонни от непиещите да се разболеят от рак на хранопровода. Но дори умерената консумация удвоява вероятността от рак на устата и гърлото, а пиенето на само едно питие на ден може да увеличи риска от рак на гърдата.

 

3. Алкохолът променя бактериалния баланс в червата и отслабва имунитета

Изследване, фокусирано върху деликатния баланс на микроорганизмите, които се намират в стомашно-чревния тракт, установи, че смущенията в тези колонии от бактерии могат да засегнат не само храносмилането, но и други аспекти на здравето, особено имунитета. Доказано е, че консумацията на алкохол влияе върху този бактериален баланс.

 

4. Алкохолът вреди на дългосрочната памет и мозъчната структура

Едно препиване може да доведе до бели петна и липса спомени за ключови събития и подробности от вечерта, а постоянната консумация на алкохол може да повлияе на мозъчната функция в дългосрочен план. Хората, които пият много за дълъг период от време, са изложени на риск от отслабване на паметта, деменция, проблеми със запомнянето и научаването и редица други когнитивни проблеми.

 

5. Честото пиене на алкохол причинява хормонални смущения

Хроничното пиене може да доведе до хаос в ендокринната система. Тя служи като една от основните линии за комуникация между органите и други системи (като нервната и имунната система). Подобно на начина, по който алкохолът създава дисбаланс в червата, той го прави и с ендокринната система. Пиенето нарушава освобождаването на важни хормони. Това създава хормонални смущения, които могат да се отразят на всеки орган и тъкан в тялото.

Проучванията сочат, че хормоналните нарушения могат да причинят репродуктивна дисфункция, проблеми с щитовидната жлеза, аномалии на имунната система, диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и психологически и поведенчески разстройства.

Линкове към изследвания, цитирани в статията:

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Алкогард алкохолизъм против пиене на алкохол
АЛКОГАРД – Премахва желанието за употреба на алкохол!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *