Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Забраните за пушене намаляват преждевременните раждания

Забраните за пушене на обществени места, въведени поетапно в Белгия от 2006 до 2010 година, са намалили рязко броя на преждевременните раждания.

cigaraВръзката между двете неща е доказана от научен анализ, огласен от белгийския Hasselt University. Изследването е ръководено от д-р Тим Наурот и е публикувано в The British Medical Journal.
Отдавна е известно, че при бременни пушачки е възможно да се забави развитието на плода или бебето да се роди недоносено, припомня medportal.ru. Въздействието на цигарения дим на обществени места обаче до момента не е било специално изследвано. Д-р Наурот и колегите му са имали именно такава задача: да проверят дали забраните на тютюнопушенето имат ефект върху описаните негативи за бъдещи майки.
Учените изследвали данните за повече от 600 000 раждания от 2002 до 2011 година: до, по време и след въвеждането на тютюневите забрани. През 2006 година в Белгия е забранено пушенето на работното място, през 2007-а в ресторантите, през 2010-а във всички заведения. Сравняването на данните за ражданията по време изненадващо потвърдило хипотезата за пряка зависимост. При въвеждането на всяка забрана следвало снижаване на броя на преждевременните раждания с 2-3% годишно. В хода на изследването учените наблюдавали и други фактори, като социално положение на бременните, тежест на плода, възраст на майките. Въздействието на ограничителния режим е доказано категорично. Изводът за учените е, че забраната за цигарен дим се отразява добре дори на още неродените деца!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *