ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Всяко десето дете в България се ражда недоносено!

За съжаление с всяка следваща година все повече се увеличава броят на преж­девременно родените деца. Тези крайно обезпокоителни данни се съобщават в доклад за преждевременните раждания, изготвен със съвместните усилия на около 50 медицински организации в САЩ, включително и Глобалния алианс по предотвратяване на преждевремен­ните и мъртвородени деца. Според цитирания доклад всяко десето дете в света се ражда недоносено, а броят на преждевременни ражда­ния упорито нараства, и то почти във всички страни.

„Този доклад бие тре­вога, че преждевремен­ните раждания са огро­мен глобален проблем в здравеопазването, който изисква допълнителни из­следвания и ресурси“- каз­ва изпълнителният дирек­тор на Глобалния алианс Крейг Рубенс. Шестдесет на сто от всички преж­девременни раждания в света се падат на стра­ните от Южна Азия и Африка. Средно в по-бедните страни 12 на сто от бебетата се появяват по-рано на този свят. За сравнение, в страните с по-високи доходи този процент е около 9.

Но веднага се посочва, че проблемът не се огра­ничава само с нивото на доходи. Така например САЩ и Бразилия се нареж­дат в Топ-10 на страните с най-голям брой прежде­временни раждания.

КЪСНОТО ЗАЧЕВАНЕ И ИНФЕКЦИИТЕ ПРИ МАЙКАТА СА САМО ЧАСТ ОТ ПРОБЛЕМА

Специалистите имат своите научни и логични обяснения за тази без­крайно тревожна статис­тика, но най-неприятно­то е, че тенденцията е отрицателна, т.е. няма изгледи тези цифри да започнат да намаляват. Като една от основните причини за преждевремен­но раждане те посочват на първо място инфекци­ите при бъдещите майки. И обясняват, че при някои минават леко, но могат да атакуват плода и да предизвикат възпаление, а оттам и раждане. Като съществена причина се посочва и многоплодната бременност. По прин­цип много голям процент от недоносените деца са заченати ин витро, а повечето от тях са многоплодни. Най-опасно е за тризнаците. Освен това самите жени, които срещат трудности при забременяването, трудно могат, да износят плода до края. Други причини за недоносване на бебето може да са различни бак­терии, които здравата жена носи в себе си и предава на плода. Такива най-често са бактериите стрептококи, ешерихия коли или листерия. Стре­сът и неправилното хра­нене също могат да дове­дат до преждевременно раждане. Специалистите посочват още рискови фактори: например забо­лявания на майката, кои­то тя е имала, преди да забременее. Едно от тези заболявания е диабетът, което означава, че та­кава бременност трябва да бъде контролирана, а преди да забременее, ЖЕНАТА ТРЯБВА ДА СЕ КОНСУЛТИРА С ЕНДОКРИНОЛОГ.

Болестите на щи­товидната жлеза също представляват риск за новороденото. Жената във всички случаи е длъжна да посещава своя аку­шер-гинеколог по време на бременността, за да може да се контролира една бременност.

„Причината за голе­мия процент недоносени е тази, че напоследък българката ражда в по- напреднала възраст, – казва офталмологът доц. Борислав Дъбов. – Тя първо иска да направи кариера, да има собст­вен дом и чак тогава да забременее. Ако преди

едно поколение жените раждаха на 20-25 години, сега го правят на 30-35. Но една 35-годишна жена по-трудно би задържала бебето си до 9-я месец, отколкото 20-годишна жена. Затова много деца се раждат в 6-ия или 7-ия месец“.

 

ВНИМАНИЕ!!

Най-честата патология при по-рано родените деца е дихателната недостатъчност, която медиците наричат неонатален респираторен дистрес синдром – това е Водеща причина за смърт сред недоносените. Настъпващите белодробни ус­ложнения са причина за 35 до 50 на сто от смъртни­те случаи. Дихателните проблеми, които настъп­ват при преждевременно родените деца, оказват влияние върху всички органи и системи в младия ор­ганизъм и могат да доведат до тежки проблеми в развитието. В някои случаи са възможни хронични белодробни заболявания, поражения на централната нервна система, изоставане в психомоторното раз­витие, поражение на зрението и слуха. Основните медицински рискове при преждевременно родените деца са свързани със забавената им адаптация към новите условия на живот, в които попадат след из­лизането от утробата.

 

Преждевременно раждане:

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *