Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ново! Осем редки заболявания, които Здравната каса поема!

Здравната каса включва в списъка на редките заболявания, чието лечение се поема от НЗОК, още осем диагнози, съобщава puls.bg.

redkiНовите заболявания ще се лекуват чрез финансиране по Наредба 38 на здравното министерство, е съобщила министър Десислава Атанасова. По принцип хората с редки заболявания се нуждаят от продължителна поддържаща терапия с медикаменти, чиито цени са непосилни и без подкрепата на държавата болните са обречени на постоянни страдания и в крайна сметка – на мъчителна смърт. Към общия бюджет за пациенти с редки заболявания, който за 2013-а е 40 млн лв, се добавят още пет.
Допълнителният списък на редките заболявания е включвал 25 предложения, от които са одобрени осем – от групата на анемиите, болест на Помпе, синдром на Арнолд-Киари, булозна епидермолиза, фамилна амилоидна полиневропатия, псориазис, улцерозен колит и намалено образуване на паратхормон. Диагнозите нямат широка популярност поради факта, че заболяванията засягат малък брой хора. Това много често подтиква здравните власти да неглижират проблема и да го третират като частен случай – нещо, с което пациентските организации очевидно успешно се борят. Доказателство за това може да се счита разширяването на въпросния списък.
Освен високите цени на лекарствата за тях, снабдяването с подходящи медикаменти се затруднява и по други причини. Обикновено лечението им е иновативно и препаратите не са познати на българския пазар.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Ново! Осем редки заболявания, които Здравната каса поема!

  1. Димитрова каза:

    Здравейте, в семейството ни имаме болен от псориазис рядка форма , булозен и е с алергии ; на диета на Пегано и на хран. добавки е .Ще поеме ли здравната каса част от цената на безглутеновото брашно , скъпите добавки ? Не може да яде почти нищо от магазина заради глутена, захарта , консервантите . Младеж на 26 години .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *