Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Самоизследвайте гърдите си

Ранното откриване на рака на гърдата е основна предпоставка за успешното му лечение.

Над 90% от случаите на рак на гърдата се откриват от самите жени или от партньора им. Формата и плътността на гърдите не е еднаква в различни­те дни от месечния цикъл и само жената може да разбере кога е настъпила някаква промяна.

Днес специалистите препоръчват да наблюдавате гърдите си редовно – сле­дете за промени, оглеждайте ги и ги опипвайте всеки ден вместо да правите са­моизследване само веднъж месечно. Този самостоятелен преглед не бива да се пренебрегва. Ето съвети как да се направи правилно:

  • Застанете пред огледало и огледайте гърдите си, първо с отпуснати покрай тяло­то ръце и после с ръце на кръста с издадени напред рамене. Търсете внимателно промени – бучки, неравна или загрубяла кожа, промени в зърната.
  • Сключете ръце зад тила и започнете да се накланяте на всяка страна, като следи­те дали зърната се движат нагоре и надолу по един и същи начин.
  • Поставете едната си ръка зад тила и опипайте внимателно гърдата с противопо­ложната ръка. Правете това във ваната или под душа или легнали с възглавница, сложена под рамото от страната на гърдата, която изследвате. Поставете длан на горната външна страна на гърдата и започнете да извършвате кръгови движе­ния, като натискате дотолкова, че да усетите тъканта под кожата. Проверете ця­лата гърда, като стеснявате кръговете и стигнете до зърното.
  • Проверете участъка от външната страна на гърдата чак до подмишничната ямка.
  • Не изпадайте в паника, ако откриете бучка – не е задължително това да е тумор. Най-вероятно е доброкачествено уплътняване на тъканта, наречено фиброаденом или безобидна киста. Консултирайте се с лекаря си възможно най-скоро, за да сте спокойни.

 

ФАКТ

Прогнозите са, че през 2010 г. смъртните слу­чаи в Европа вслед­ствие рак на гърдата ще са намалели напо­ловина в сравнение с 1990 г. благодарение на съчетанието от про­филактични прегледи и по-ефективна медика­ментозна терапия.

 

ВНИМАНИЕ

Макар и изключително рядко, мъжете също могат да бъдат засег­нати от рак на гърдата. Ранните симптоми включват неболезнена бучка, възпалена ко­жа, промени в зърната като хлътване и отде­ляне на секрет, който може да е кървав.

 

Сложете си нови гърди, но след раждането

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *