Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

С напредването на възрастта правете по-чести стоматологични прегледи

С напредването на възрастта състоянието на зъбите и венците се влошава.

С напредването на възрастта правете по-чести стоматологични прегледи

Едно от обясненията е, че количеството на слюн­ката намалява и се създават условия за развитието на бактерии, причиняващи кариес. Зъбите губят белия си цвят и при­добиват сивкав оттенък, а старите плом­би могат да се счупят. Най-сериозният проблем, който възниква с възрастта, е възпалението на венците, причина за па­дането на зъбите. Това обяснява защо 60% от хората над 75 години загубват поч­ти всичките си зъби. Редовните посеще­ния при стоматолога до голяма степен ще предотвратят възпалението на венците.

Кой подлежи на преглед?

Възрастните трябва да посещават стоматолог поне веднъж годишно. Веднага си запишете час при зъболекаря, ако се появят тревож­ни симптоми като болка или кървене на венците при миене на зъбите или ако те станат прекалено чувствителни – при­знак за отдръпването на венците. Как се провежда? Стоматологът оглеж­да устната кухина за наличието на пукна­тини и дефекти по зъбите, за разранява­не и образувания по езика, небцето, вен­ците и вътрешната страна на бузите.

Рентгеновите снимки на зъбите се правят, за да се установят евентуални скрити проблеми, невидими при оби­чайния преглед. Зъболекарят ви може да извърши преглед със сонди, за да устано­ви дълбочината на джобовете на венци­те – сравнително бърза преценка за нали­чието на възпаление на венците.

Какво означават резултатите?

Ако при прегледа се установи, че имате кариес, счупен зъб или паднала пломба, стоматологът ще прецени какво лечение е най-подходящо – поставяне на пломба, коронка, запълване на канали или вадене на зъб. Ако се открият признаци за въз­паление на венците, вероятно ще се на­ложи извършването на основно почи­стване на зъбите и ще ви дадат съвети как правилно да ги миете и да ги почи­ствате с конец за зъби. При по-сериозен или задълбочаващ се възпалителен про­цес вероятно ще трябва да се прегледате при специалист, който ще ви назначи до­пълнително лечение.

 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:

При девет от всеки десет ду­ши над 55 години се откриват признаци за възпаление на венците. Редовното миене на зъбите, почистването им с ко­нец и прегледът при стомато­лог могат значително да пре­дотвратят напредването на процеса.

 

ФАКТ

От дълго време лекари­те предполагат, че мо­же да има връзка меж­ду възпалението на венците и атероскле­розата (отлагане на плаки по стените на ар­териите, водещо до ин­фаркт и инсулт). Най- новите проучвания сочат, че бактериите, размножаващи се във венечните джобове около зъбите, навли­зат в кръвта и отключ­ват процеса на атеро­склерозата. Следователно добрата устна хигиена запазва артериите здрави.

 

Дъвка вместо паста за зъби!?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *