Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява ракът на кожата?

Какво представлява?

Какво представлява ракът на кожата

Съществуват три основни вида. Ако се установи в ранен стадий, ракът на кожата в по­вечето случаи е лечим. Около 80% от случаите са базалноклетъчни или сквамозно-клетъчни карциноми. Базалноклетъчните карциноми много рядко водят до фатален изход, но ако не се лекуват, могат да станат опасни. Сквамозноклетъчните карциноми по-често застрашават живота, отколкото базалноклетъчните.

Третият вид рак на кожата, меланомата, е най-рядко срещан, но с най-лоша прогно­за. Той може да се разпространи изключително бързо до други части на тялото чрез кръвта или лимфната система. Ако меланомата се открие навреме, шансовете за оце­ляване са 90%, но в по-напреднал стадий заболяването е трудно лечимо.

Ракът на кожата напоследък зачестява. Една от предполагаемите причини е, че професиите на открито вече не са така широко разпространени, както в началото на миналия век. В миналото, когато повече хора са работили навън продължително вре­ме, кожата им е привиквала на въздействието на слънчевите лъчи и те не са били така предразположени към слънчево изгаряне. В днешно време хората прекарват твърде малко време навън, а когато го правят, прекаляват с излагането на слънчевите лъчи и резултатът е, че получават изгаряния и рискът от рак на кожата се увеличава. Друга хипотеза е, че поради нарасналата дупка в озоновия слой на атмосферата все повече опасни слънчеви лъчи достигат земната повърхност в последните години.

Четири от всеки пет случая на рак на кожата са предотвратими. Ако забележите необичайно образувание по кожата си, веднага се консултирайте с лекаря си. Ранното откриване на рака на кожата може да спаси живота ви.

 

Симптоми

  • Базалноклетъчен карцином: неболезнена, гладка подути­на, която расте бавно и най-често се появя­ва на лицето, ушите или шията.
  • Сквамозноклетьчен карцином: неболезнена, червена поду­тина или участък от кожата с неравна и залющена повърх­ност на лицето, уши­те, шията или ръцете.
  • Меланома: неболезнена черна подутина или петно, бенка с нерав­ни очертания или ра­на, която може да се появи навсякъде по тялото и не зараства.

Зимата сменете кремовете с по-плътни и по-мазни мазила

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *