Начало / Болести и лечение / Уши, нос и гърло / Прегледа на слуха след 60 години е задължителен


Прегледа на слуха след 60 години е задължителен

Един от всеки трима души над 65-годишна възраст има проблеми със слуха.

Най-честата причина за това състояние, из­вестно като пресбиакузис, са възрастови изменения на тъканите, които служат за проводник на звуковите вълни.

Първите признаци за намаля­ване на слуха са, че не се ула­вят високочестотните звуци. След това обикновено се про­пускат съгласните звуци и е трудно да се разграничат ду­ми като „сак” и „мак”.

Кой подлежи на преглед?

Няма приета препоръка за това колко често трябва да проверявате слуха си. Ако обаче се на­прягате, за да чуете нормален разговор, или непрекъснато усилвате звука на ра­диото и телевизора, трябва да отидете на преглед при специалист.

 

Как се провежда?

Обстойният преглед на слуха обикновено се извършва в зву­коизолирана кабина. Поставят ви се слу­шалки, след което трябва да кажете с кое ухо чувате звуци с различна сила и често­та. Лекарят може също да ви накара да повторите думите, които чувате в слу­шалките и които са с различна сила на звука.

 

Какво означават резултатите?

Ако ре­зултатите от изследването на слуха са под нормата, вие най-вероятно имате по- голямо количество ушна кал в канала или лек възпалителен процес на средно­то ухо – състояния, които се лекуват лес­но. Ако положението е по-сериозно, мо­же да се наложи дори поставянето на слу­хов апарат.

 

Ето знаците, че имаме проблеми със слуха

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!


Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*