Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Безопасен ли е приемът на калциеви добавки?

Хранителните добавки с калций стават все по-популярни в България. Подведени от етикета “хранителни добавки”, много възрастни си купуват продукта и гълтат хапчета, без да се консултират с личния си лекар. Дали обаче това е безопасно?

kalКрехкото равновесие на здравето в третата възраст изисква особено внимание. Ето защо една консултация никога не е излишна дори когато става дума за нещо полезно като калция. Работата е там, че науката е изследвала въздействието на калциевите препарати върху костната система – но все още не се знае достатъчно за това как приемът им се отразява на другите системи в тялото ни.
Известно е, че калцият играе ключова роля в профилактиката на остеопорозата и принципно на всички страдания, свързани с костите. В много европейски страни и в САЩ такава профилактика практикуват до 70% от населението, съобщава puls.bg. Американски учени са предприели подробно изследване за страничните ефекти на калциевите препарати, провокирани от хипотези за въздействия върху сърдечно-съдовата и мозъчната дейност.
Националният здравен институт на САЩ разполага в тази посока с данни за 388 229 души на възраст 50 – 71 години. Оказва се, че в рамките на 12 години 7904 мъже сред тях са починали от сърдечно-съдови заболявания, същата съдба са имали и 3874 жени. 51% от починалите мъже са вземали добавки с калций, както и 70% от жените. На базата на тази статистика, както и на изследвания за потребностите на женския и мъжкия организъм от калций, учените стигат до извода за възможен риск за сърдечно-съдовата система поради допълнителния прием на калций. Този риск е по-висок при мъжете.
Да се откажем ли при това положение от калция? Категорично не. Но да не сме си сами доктори – а да се съветваме при всички случаи с личния терапевт! Той е специалистът, който може да прецени имаме ли нужда от подобен прием, и ако отговорът е положителен – каква да е неговата схема!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Безопасен ли е приемът на калциеви добавки?

  1. Пламен. каза:

    Първо малко яснота по въпроса.Калцият се дели на два основни вида,синтетичен и органичен.Проблем е в синтетичният калций,който се натрупва не,където трябва,а където нетрябва,понеже е синтетичен,организмът го приема,като чужд хм.елемент.Резултатите шокиращи,особенно при предозиране -образуват се камъни в бъбреците,жлъчният мехур,пикучен мехур,шипове(остеофити),калциране на кръвоносни съдове и др.Добрата новина е че с органичният калций,нещата не стоят така,организмът го приема по добре,стига да не се предозира.Заключението-приемайте само добавки с органичен калций,и не се предозирайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *