Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Предимствата на пълнозърнестите продукти

Зърненият зародиш и триците, съдържащи се в пълнозърнестите храни, са богати на фитохимикали и неразтворими влакнини. Пълнозърнестите продук­ти – ечемик, овес, ръж и пшеница – намаляват риска от рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

пълнозърнеститеПопезни вещества

Бета-глюкан – Специалистите смятат, че консумацията на 1-11/2 чаени чаши варена овесена каша (богата на бета-глюкан, който е от групата на разтворимите влакнини) понижава общия холестерол  с около 5%. Ечемикът също е с високо съдържание на бета-глюкан.

Витамин Е – Може да помогне за предотвратяване на рак, сърдечно-съдови заболявания, кожни проблеми и загуба на зрение. Пшеничният зародиш е с особено висока концентрация на витамин Е.

Глутен – Белтъчина, съдържаща се в ечемика, овеса, ръжта и пшени­цата, която не се препоръчва на хора, страдащи от цьолиакия.

Лигнани – Вещества, които наподобяват действието на естрогена и се съдържат в триците и зърнения зародиш. Те понижават холестерола и предпазват от вредите на естрогена, предотвратявайки по този начин появата на рак на гърдата.

Растителни стероли – Тъй като се свързват с холестерола в храносмилателния тракт, тези вещества спомагат за намаляване нивата на общия и „лошия“ (LDL) холестерол.

Сапонини – Овесът е особено ценен източник на сапонини, които се свързват с холестерола и го извеждат от организма. Освен това имат противоракови свойства.

Селен – Ечемикът е изключително богат на този антиоксидант, който се партнира с витамин Е в борбата със свободните радикали. (Половин чаена чаша ечемик осигурява 38 мкг селен.).

Сложни въглехидрати – Вероятно те са причината, поради която една  чаена чаша овес дневно има ползотворен ефект върху функцията на паметта при здрави възрастни хора. Несмилаемите олигозахариди предпазват от рак, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Фитиева киселина – Предполага се, че предпазва клетките от увреждания вследствие действието на свободните радикали и забавя усвояването на скорбялата, като по този начин стабилизира нивата на кръвната захар.

Флавоноиди – Тези антиоксидантни съединения в пшеничния зародиш предотвратяват рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания и загуба на зрение.

За максимална полза

Варете тези храни в минимално количество вода и само докато омекнат. Преваряването им ще ограничи съдържанието на полезни хранителни вещества.

 

Простичките ДА и НЕ на хляба!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *