ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Птичето месо – не само вкусно, но и полезно

Диетолозите съветват да се откажем от мазното свинско и да преминем към употребата на птиче месо

Птичето месо – не само вкусно, но и полезноПилешкото, патешкото и пуешкото месо са диетич­ни източници на белтъчини, които освен това са богати на незаменими аминокиселини, витамини от групата В и минерали, осигуряващи здравето на кожата, имунната система, оптималното функциониране на мозъка и храносмилателната система.

Полезни вещества

Витамин B6 – Въпреки че всички видове птиче месо са с високо съ­държание на витамин В6, бялото пилешко и пуешко го осигуряват в най-голяма степен (85 г варено месо набавят 0,5 мг). Помага при алергии, астма, депресия и предотвратява сърдечносъдови заболя­вания.

Витамин В12 – Съдържа се само в храните с животински произход и е полезен при анемия. Освен това укрепва сърдечносъдовата систе­ма, помага при депресия и съдейства за безпроблемното протичане на бременност.

Желязо – Патешкото и червеното пуешко месо са отличен източник на този важен за кръвта елемент, който тук присъства в най-лесно усвоимата си форма – хема-желязо.

Лизин – Незаменима аминокиселина, която предотвратява и лекува херпеси.

Ниацин – В 85 г варени пилешки гърди без кожата се съдържат поч­ти 1 2 мг ниацин – повече от половината количество, необходимо за деня. Патешкото и пуешкото също набавят този витамин, който под­помага храносмилателната и нервната система.

Селен – Птичето месо го съдържа в големи количества. Селенът предпазва от рак, катаракта, сърдечносъдови заболявания и макуларна дегенерация. Червеното пуешко месо е особено богато на този минерал (85 г варено пуешко осигуряват 35 мкг селен).

Триптофан – Незаменима аминокиселина, която е прекурсор на ниацина и помага при тревожност, депресия и безсъние.

Цинк – Изключително важен за развитието на имунните клетки, този минерал помага за поддържането на здрава кожа, подобрява плодовитостта и облекча­ва дискомфорта при предменструален синдром. Пуешкото, патешкото и черве­ното пилешко месо осигуряват големи количества цинк (в 85 г от което и да от тези видове месо се съдържат над 2 мг цинк).

За максимална полза

Червеното птиче месо е най-богато на желязо и селен, като освен това е и най- вкусно. Но то е и с по-високо съдържание на мазнини – между три и пет пъти повече в зависимост от вида птица. Освен в самото месо, мазнини се съдържат и в кожата (приблизително половината от цялата мазнина се намира там). Ня­ма проблем месото да се пече на фурна или на скара или да се пържи заедно с кожата, за да се запази сочно, но е препоръчително тя да се отстрани преди консумация. Ако приготвяте пилето в супа или задушено ястие, кожата трябва да се отстрани предварително.

 

 

5 холивудски съвета за здравословно хранене

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *