Пенсионер проговори чужд език след кома

След триседмична кома 81-годишният британец Алън Морган открил, че знае валийски, като при това забравил родния си език

кома

Попаднах в болница заради инсулт и изпаднах в кома, съобщил пред журналисти възрастният мъж. Когато излязох от тежкото състояние, веднага се опитах да говоря с лекарите, но за свое учудване никой не ме разбираше.

Едва след няколко дни лекарите му обяснили причината за странното явление. Оказало се, че Алън имал афазия (заболяване при органични поражения на речевите отдели на кората на главния мозък). Медицинските специалисти настоявали, че причината за това състояние е инсултът. И въпреки това, все още истинската причина за това състояние не е открита и подобни случаи, като този на Алън, продължават да изненадват както специалистите, така и обикновените хора.

Изненадани сме, че болестта се прояви именно в тази форма, признали лекарите. Обикновено хора с такава диагноза изпитват проблеми с речта и им е трудно да разбират другите. Случаят на Алън е изключително рядък.

След беседа с медиците британецът споделил спомените си: като дете той живял една година в Северен Уелс, но през 1944 г. се върнал в Англия и повече никога не се е сблъсквал с валийския език, пише вестник „Феномен“.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.