Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е здравословната доза сол в храната ни?

По-малко сол и задължителна доза калий в храната ни: това са последните препоръки на Световната здравна организация (СЗО).

izsipana-solАко се спазват научно обоснованите количества, рязко ще се намали броят на инфарктите и инсултите, пишат от puls.bg. За първи път СЗО препоръчва и минимални дози сол и калий за деца – това се счита за особено важно, тъй като вкусовите навици се формират в ранно детство. В добавка – необходимо е всеки човек да си осигурява по 3.51 грама калий на ден.
Възрастните не трябва да консумират повече от 5 грама сол дневно, а децата – до 2 грама. За отбелязване е, че българите са сред “шампионите” в това отношение: среднодневното ни потребление е 10-14 грама сол! Това е едно от обясненията на друг факт: страната е сред най-остро засегнатите от смъртност поради инфаркт и инсулт.
Отдавна се знае, че предозирането на солта заплашва с хипертония, инсулт, различни болести на сърцето. За много хора посочените от СЗО дози са чистото вещество от солницата – но това не е така! Защото много хранителни продукти също съдържат сол, а ние не отчитаме това. Сол има в млякото, яйцата, в зеленчуците. Ако един човек реши изобщо да не добавя сол в храната си, той няма да пострада от това, твърдят експерти от www.kp.ru. Работата е там, че организмът му ще успее да си набави нужните минимални количества от приеманите храни. Съвсем без сол също не е възможно да се живее здравословно. Ако солта напълно бъде изчистена от тялото ни, то например няма да е в състояние да произвежда стомашен сок.
Как да сме сигурни, че сме ограничили прекалената консумация на сол? За профилактика на сърдечно-съдовите заболявания е достатъчно да намалим до минимум допълнителното й добавяне в домашното готвене. Освен това ще се наложи да се откажем от колбаси, чипс, деликатесни сирена и кашкавали, готови сосове, изобщо от преработените продукти с високо съдържание на натриев хлорид.
Защо СЗО свързва употребата на сол с препоръки за прием на калий? Този елемент е антагонист на натриевите соли. Той успява да извлече от организма излишните течности – а това подобрява работата на сърдечния мускул и нормализира артериалното налягане.
Новите “солени прагове” на СЗО са по-ниски: преди години са били допустими храни с по-високо съдържание на сол. Експертите обаче отчитат това, че човечеството като цяло е намалило физическата активност и подвижността си и това налага промяна на хранителните стандарти.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *